IMM-urile au dificultăți în aplicarea creșterii salariului minim
Majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii au avut dificultăţi în a aplica creşterea de la 1 iulie a salariului minim pe economie, deşi nu a fost vorba de sume foarte mari.
Articol de Daniela Vasilescu, 26 Septembrie 2014, 14:34
Majoritatea întreprinderilor mici şi mijlocii au avut dificultăţi în a aplica creşterea de la 1 iulie a salariului minim pe economie, deşi nu a fost vorba de sume foarte mari.
Majorarea este de la 850 la 900 de lei. Un studiu prezentat astăzi de Consiliul Naţional al IMM-urilor arată şi că mici întreprinzători nu mai iau în calcul alte creşteri salariale în anul 2015, în condiţiile economice actuale.
Patru din cinci firme au întâmpinat greutăţi în aplicarea creşterii salariului minim, întrucât întreprinderile au trebuit să mărească şi salariile angajaţilor care nu erau încadraţi pe cel minim, în condiţiile în care cererea pe piaţă nu a crescut şi nu au avut acces adecvat la credite bancare.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, a declarat că sunt necesare modificări legislative.
"Orice creştere salarială, inclusiv salariul minim, trebuie corelată cu productivitatea.
"Atunci când măreşti salariile fără să crească în mod corespunzător productivitatea, competitivitatea firmelor scade, posibilitatea lor de supravieţuire este redusă, nu au potenţial de creştere economică, iar atractivitatea României pentru investiţii scade, spune Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
"În viitor, legislaţia muncii, reglementarea pieţei muncii trebuie revăzute, ca să stimulăm calitatea, productivitatea, performanţa, implicit, dezvoltarea, atât la firme, cât şi la nivel naţional", e de părere domnul Ovidiu Nicolescu.
Peste 60% dintre cei chestionaţi consideră că pentru stimularea muncii, ajutorul social ar trebui să fie maxim 30% din salariul minim brut pe ţară.