Guvernul "să taxeze profitul, nu mijloacele de producţie"
Companii din industria extractivă recomandă guvernului să taxeze profitul şi nu mijloacele de producţie, cu referire la taxa pe construcţii speciale aplicată din acest an.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Iunie 2014, 19:59
16 companii din industria petrolului şi gazului românesc îi recomandă guvernului să taxeze profitul şi nu mijloacele de producţie, cu referire la taxa pe construcţii speciale aplicată din acest an, aşa-numita "taxă pe stâlp".
Firmele reunite în Asociaţia Română a Companiilor de Exploatare şi Producţie de Petrol îi solicită Executivului şi un dialog transparent pe tema modificării sistemului de impozite şi redevenţe pentru acest gen de exploatări, exprimându-şi, totodată, interesul pentru următoarele licitaţii, în scopul concesionării de noi sectoare petroliere.
Membrii asociaţiei, printre care se numără Chevron sau Rompetrol, s-au exprimat astăzi în cadrul unei dezbateri, la Bucureşti, în favoarea exploatării de noi zăcăminte, pentru ca România să-şi evalueze rezervele în noul context european, precum şi în favoarea exploatării, pentru a-şi asigura securitatea energetică şi economică.
Profesorul Corneliu Dinu, de la Catedra de Geologie a Universităţii Bucureşti, spune că zăcămintele pot asigura exploatarea necesarului României pentru mulţi ani, însă, adaugă el, este nevoie de tehnologii avansate, pentru a profita cât mai mult de această resursă.
"Zona offshore Marea Neagră ar putea să ne asigure, la evaluările făcute în momentul de faţă, între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Producţia anuală este de 11 miliarde. Deci, de acolo putem să aducem suficient gaz pentru o perioadă foarte lungă. Deci, în principiu, nu avem a ne teme, însă trebuie să intensificăm niţel activitatea" spune Corneliu Dinu.