Grupul Renault „are o activitate extrem de profitabilă” în România
Premierul Ludovic Orban spune că nu are informaţii cu privire la eventualele concedieri care ar urma să aibă loc la Dacia Renault.
Articol de Radiojurnal, 29 Mai 2020, 13:42
Premierul Ludovic Orban spune că nu are informaţii cu privire la eventualele concedieri care ar urma să aibă loc la Dacia Renault.
Şeful guvernului a adăugat că producătorul auto are în ţara noastră o activitate extrem de profitabilă.
Ludovic Orban: Cu toate discuţiile pe care le-am avut cu managementul companiei din România nu am tras nicio concluzie prin care să existe vreo decizie la nivelul managementului companiei din România privitor la restrângerea unor activităţi sau la intenţia de a face concedieri. Sigur, totul depinde de piaţă, de comenzile existente, dar în România, grupul Renault are o activitate extrem de profitabilă, care, din punctul nostru de vedere, trebuie să continue.
Declarația premierului survine după ce Grupul Renault, din care face parte și Uzina de Automobile de la Mioveni, a anunțat în această dimineață proiectul său de restructurare pentru următorii trei ani, pentru reducerea costurilor, creșterea rentabilității, precum și reducerea a 15.000 de posturi în țările în care este prezent, din care 4.600 în Franța.
Reporter: Daniela Coman - Două miliarde de euro intenționează să economisească Renault în următorii trei ani, reprezentând o scădere de 20% a costurilor fixe. Desființarea celor 15.000 de posturi nu se va face prin concedieri colective, ci prin programe de recalificare, mobilitate internă și plecări voluntare. Proiectul Renault, care pune bazele dezvoltării pe termen lung a grupului, vizează o gestionare riguroasă a resurselor, o nouă strategie comercială, dezvoltarea inovării și a unor modele de autovehicule performante, cu valoare adăugată ridicată. Președintele-director general al Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, Jean-Dominique Senard, a precizat că această restrucurare era iminentă, pentru a putea depăși dificultățile cu care se confruntă constructorul auto.
Jean-Dominique Senard: Suntem optimiști că vom putea rezolva problemele actuale. Planul de competitivitate pe care îl prezentăm astăzi era prevăzut dinainte de zrica COVID. După cum au arătat-o analizele din ultima perioadă, el era necesar din punct de vedere structural, iar dacă vrem să facem față concurenței trebuie să îl punem în aplicare.
Reporter: Renault, care a suferit pierderi istorice anul trecut, iar din cauza crizei sanitare vânzările s-au prăbușit, a anunțat acest proiect vital de redresare după ce a primit undă verde din partea statului francez, care deține 15% din acțiuni și care tocmai i-a garantat un împrumut de cinci miliarde de euro. Constructorul auto va încerca o relansare în viteză, sub o nouă conducere, asigurată de fostul director general al SEAT Luca de Meo, care își va prelua funcția la 1 iulie.