Grecia propune o amnistie fiscală
Pentru a majora veniturile şi reduce deficitul bugetar, guvernul Greciei a adoptat un proiect de lege prin care se va realiza o reglementare sumară a proceselor de evaziune fiscală din ultimii zece ani.
Articol de Sorin Solomon, 28 Septembrie 2010, 12:45
Guvernul Greciei a adoptat un proiect de lege prin care se va realiza o reglementare sumară a proceselor de evaziune fiscală din ultimii zece ani, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o scădere a veniturilor, care pune în pericol reducerea deficitului fiscal, transmite Reuters.
"Trebuie să fie un nou început. Există peste 2,5 milioane de procese de evaziune fiscală în ultimii zece ani", a afirmat premierul elen George Papandreou.
Guvernul de la Atena se aşteaptă să obţină prin această măsură aproximativ 500 milioane de euro în acest an.
În primele opt luni din acest an, veniturile bugetare nete au crescut cu doar 3,3 la sută, comparativ cu ţinta de 13,7 la sută, chiar TVA a crescut la 23 la sută.
Peste 15.000 de procese de evaziune fiscală încă se judecă în Grecia, 1,3 milioane de greci au datorii ce depăşesc 30 miliarde de euro.
Obiectivul bugetar pentru 2010 al guvernului elen îl reprezintă majorarea veniturilor cu 13,7 la sută, ceea ce constituie o problemă deoarece au fost adoptate o serie de măsuri de austeritate, care au afectat creşterea economică a ţării.
Grecia s-a angajat în primăvară să reducă deficitul public la 8,1 la sută din PIB la finalul lui 2010, de la 13,6 la sută din PIB în 2009.
Acest plan de asanare bugetară a fost adoptat în mai, în schimbul unui împrumut de 110 miliarde de euro de la UE şi FMI, pe trei ani.
Guvernul de la Atena mizează în acest an pe o reducere cu 39,5 la sută a deficitului bugetar, care ar urma să coboare de la 13,6 procente din Produsul Intern Brut, în 2009, până la 8,1 procente din PIB în 2010.
Potrivit datelor oficiale, în primul semestru din 2010 veniturile nete au crescut cu 7,2 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care ţinta fixată pe ansamblul acestui an vizează o creştere a veniturilor de 13,7 la sută.
În schimb, cheltuielile bugetare au scăzut cu 12,8 la sută, mult peste ţinta anuală care vizează o scădere de 5,5 la sută.