Grecia "nu poate primi fondurile structurale ale României"
Ministerul român al afacerilor europene susţine că, potrivit legislaţiei europene, fondurile structurale şi de coeziune nu pot fi transferate de la o ţară la alta.
Articol de Carmen Gavrilă, 26 Mai 2012, 13:21
După ce Deutsche Welle a publicat o analiză care susţinea că Germania şi Franţa s-ar fi înţeles ca România să piardă fondurile structurale neutilizate în favoarea Greciei, ministerul român al afacerilor europene a făcut o serie de precizări din care reiese că o asemenea variantă nu este posibilă.
Ministerul argumentează că legislaţia comunitară în vigoare nu prevede posibilitatea realocării fondurilor structurale şi de coeziune între statele membre.
Fondurile pierdute de un stat membru prin dezangajare se reîntorc la bugetul Uniunii Europene şi apoi se scad din contribuţia viitoare a statelor membre.
Autorităţile române spun că România nu a pierdut până în prezent niciun euro prin dezangajări automate din totalul fondurilor structurale şi de coeziune de 19,2 miliarde de euro alocate pentru obiectivul "Convergenţă” în perioada 2007-2013.
Realocarea, o soluţie
În plus, ministerul afacerilor europene dă asigurări că guvernul acţionează pentru a preveni dezangajările de fonduri la sfârşitul anului 2012 şi pe viitor.
În condiţiile în care, România are un grad nesatisfăcător de absorbţie a fondurilor structurale şi ca să remedieze situaţia, autorităţile au realocat deja fonduri în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru proiecte destinate inserţiei şi menţinerii pe piaţa muncii a tinerilor.
De asemena, există planuri pentru o realocare de fonduri între diferite programe operaţionale, cu accent pe finanţarea de proiecte care să asigure creştere economică şi sporirea gradului de ocupare a forţei de muncă.
La jumătatea lunii mai, rata proiectelor aprobate pentru totalul celor 7 programe operaţionale din România era de 82,1 %, iar rata de contractare de 73,5 %.
Potrivit datelor ministerului afacerilor europene, proiectele depuse până la data de 18 mai au o valoare de aproape două ori mai mare decât suma alocată ţării noastre pentru exerciţiul bugetar 2007-2013.