Gaze ruseşti fără intermediari?
Gazprom spune că doreşte să aibă o relaţie directă cu societatea românească Romgaz.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 17 Februarie 2010, 19:22
Vicepreşedintele Companiei ruse "Gazprom", Alexandr Medvedev, s-a aflat miercuri la Ministerul Economiei.
Conform Ministerului Economiei, reprezenanţii Gazprom şi-ar fi manifestat interesul ca în domeniul furnizării gazelor pentru România să aibă o relaţie directă cu societatea "Romgaz".
În momentul de faţă, România importă gazele prin Rusia prin firme intermediare, precum "Wintershal", sau "Virom" - o companie mixtă în acţionariatul căreia se regăsesc Wintershal şi filiala din România a "Gaz de France Suez".
Marea majoritate a gazelor importate de România este cumpărată de la firma de intermediere "Wintershal", parte a conglomeratului BASF din Germania.
"Wintershal" este un partener favorit al gigantului "Gazprom", însă contractele exclusive de furnizare de gaz expiră în următorii ani.
Un alt aspect al discuţiilor dintre România şi "Gazprom" a vizat şi posibilitatea ca ţara noastră să stocheze gaze. România poate înmagazina acum aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.
Autorităţile române intenţionează să majoreze capacitatea de înmagazinare cu 500 de milioane, până la două miliarde de metri cubi. Depozitul extins în varianta susţinută de România ar urma să fie la Mărgineni, în apropierea oraşului Roman.
Vizita la Bucureşti a vicepreşedintelui "Gazprom", Alexandr Medvedev, face parte dintr-o ofensivă mai amplă a gigantului energetic.
Bulgaria doreşte majorarea tarifelor de tranzit pentru gaze
În cursul zilei de miercuri, preşedintele "Gazprom", Alexei Miler, s-a aflat în Bulgaria.
Conform Guvernului de la Sofia, premierul Boiko Borisov a cerut "Gazprom" să accepte majorarea tarifelor de tranzit pentru gaze.
Acordurile bilaterale semnate de "Gazprom" cu diferite ţări europene fac parte din strategia de promovare a proiectelor "North Streem" şi "South Streem".
Cele două conducte pe care "Gazprom" intenţionează să le construiească, ar urma să ocolească ţări considerate necooperante de către "Gazprom". Printre acestea sunt Belarus, Ucraina şi Polonia.
"Gazporm" încearcă să convingă România să susţină proiectul conductei sudice "South Streem". Până acum, Bucureştiul nu a dat semne că s-ar alătura celorlalte ţări europene susţinătoare ale proiectului.
Varianta susţinută de România este proiectul european Nabucco, proiect care ar creşte independenţa energetică a Europei faţă de Rusia.