FMI, "flexibil" în negocierea perioadei unui nou acord
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune că, după ce guvernul a amânat de multe ori reformele necesare, analiştii sunt îngrijoraţi că România ar putea să mai rămână în criză.
Articol de Iulian Olescu, 19 Ianuarie 2011, 19:03
Cu toate măsurile anticriză luate de Executivul de la Bucureşti, finanţatorii internaţionali ai României par dezamăgiţi de rezultat.
Chiar şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a spus la un seminar economic că este dezamăgit de faptul că, după doi ani de acord, economia nu şi-a revenit.
În plus, oficialul FMI spune că, după ce guvernul a amânat de multe ori reformele necesare, analiştii sunt îngrijoraţi că România ar putea să mai rămână multă vreme în criză, ba chiar să mai dea înapoi.
Economia României a intrat în recesiune în ultimul trimestru din 2008 şi, în ciuda acordurilor cu FMI şi Comisia Europeană, nu a reuşit să treacă pe creştere.
Cu mai puţin de o săptămână înainte de începerea unei noi vizite la Bucureşti, şeful Misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat în cadrul unei reuniuni pe teme economice desfăşurată la Viena că Fondul va fi flexibil în negocierea perioadei unui nou acord cu ţara noastră.
El a adăugat că durata acestuia va depinde mult de viteza cu care îşi va reveni economia românească. Jeffrey Franks, citat de Mediafax, şi-a exprimat, de altfel, nedumerirea cum de România a înregistrat în ultimul an o creştere substanţială a exporturilor, dar economia, în ansamblu, nu şi-a revenit.
Exportul este o locomotivă a economiei
Această nedumerire a reprezentantului FMI nu este însă justificată - apreciază secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu.
"Noi, încă din luna noiembrie 2010, am reuşit să realizăm un volum cumulat de export în cele 11 luni din 2010 cât tot exportul românesc pe întregul an 2008, adică în anul dinaintea crizei. Acesta a fost motivul pentru care noi am declarat, la sfârşitul lui 2010, că exportul românesc a ieşit din criză. De ce ieşirea din criză a exportului nu coincide cu ieşirea din criză a economiei României este o altă problemă.
"Şi într-adevăr exportul este o locomotivă a economiei, numai că această economie are mai multe locomotive, care înseamnă investiţii, care înseamnă consum intern şi alte, şi alte componente ale PIB. Exportul românesc reprezintă cam un sfert din PIB-ul României. Asta înseamnă că restul de trei sferturi din PIB-ul României, celelalte sectoare care realizează PIB-ul României nu au dat satisfacţie în anul 2010", a spus Mihai Ionescu.
Jeffrey Franks a mai precizat în privinţa viitorului acord cu România că ţinta acestuia va fi legată de consolidarea realizărilor obţinute până în prezent şi de continuarea reformelor şi politicilor corecte care au început să fie implementate.
El a menţionat reforma sectorului fiscal şi a sistemului de pensii, subliniind importanţa unor măsuri deja aplicate, cum ar fi Legea responsabilităţii fiscale şi, implicit, înfiinţarea Consiliului Fiscal.
Jeffrey Franks a subliniat din nou şi faptul că prognozele FMI arată o creştere a economiei româneşti din acest an, undeva în jurul valorii de 1,5%, şi a insistat pe ideea că exporturile reprezintă cheia relansării economice.