Finanţare europeană nerambursabilă pentru Polul Auto Muntenia
Structura din care fac parte Dacia-Renault, trei universităţi şi peste 20 de firme, primeşte de la UE 15 milioane de euro pentru dezvoltarea competitivităţii în sectorul auto.
Articol de Alex Lancuzov, 24 Februarie 2014, 19:15
Polul Auto Muntenia, din care fac parte grupul DACIA-RENAULT, împreună cu trei universităţi şi peste 20 de societăţi comerciale, va primi o finanţare europeană nerambursabilă de 15 milioane de euro pentru proiecte de creştere a competitivităţii în domeniul industriei auto.
Programele propuse vor permite dezvoltarea Centrului Tehnic de la Titu, judeţul Dâmboviţa, unde vor fi testate motoare euro 6 dar şi parteneriate cu instituţiile de cercetarem, precum universităţile cu profil tehnic.
Noile exigenţe din piaţa auto impun producătorilor de automobile respectarea unor norme de poluare în continuă evoluţie, precum şi investiţii în tehnologii superioare pentru teste şi fiabilitate.
Platforma industrială Dacia de la Mioveni, dar şi Centrul de Dezvoltare de la Titu vor primi o investiţie totală de 35 de milioane de euro pentru noi linii de fabricaţie, un centru de prototipuri şi două hale cu bancuri de probe pentru propulsoare euro 6.
Totodată, vor fi create şi menţinute peste 100 de noi locuri de muncă, iar eficientizarea producţiei se va traduce prin creştere economică, aşa cum a precizat premierul Victor Ponta.
"Aceşti bani care au intrat în economia românească şi intră şi astăzi prin contractele pe care le semnăm sunt esenţiali pentru creştere economică, pentru dezvoltare şi pentru siguranţa acestor locuri de muncă atât de importante", spune Victor Ponta.
Cercetare le centrul de la Titu
Dincolo de investiţiile pentru Centrul Tehnologic de la Titu, Renault mizează şi pe cercetare, care va duce la soluţii tehnice inovatoare.
Viitorii ingineri vor avea acces la aceste prototipuri încă din facultate, spune Sorin Buşe, şeful unităţii de teste din judeţul Dâmboviţa.
"RTR va coordona un proiect de cercetare şi dezvoltare de soluţii tehnice ingenioase made in Romania, care au ambiţia şi vocaţia să fie brevetabile şi să fie aplicate de noi în industria automobilelor.
"Se va face în parteneriat cu Universitatea Politehnică, Universitatea din Piteşti, Universitatea Valahia şi cu alţi parteneri locali", spune Sorin Buşe.
Polul Auto Muntenia are o cifră de afaceri de trei miliarde de euro, a fost fondat de uzina piteşteană şi cuprinde peste 20 de societăţi comerciale.