Evoluţia economiei mondiale, revizuită în scădere
FMI anticipează un avans de 3,3% în anul 2013 faţă de 3,5 procente cât estimau în luna ianuarie. În România este estimată o creştere economică de 1,6% anul acesta şi 2% în 2014.
Articol de Iulian Olescu, 17 Aprilie 2013, 09:53
FMI a publicat previziunile economice pe anul 2013 în care revizuieşte în scădere estimările privind evoluţia economiei mondiale pentru următorii doi ani din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale în SUA şi a recesiunii în Europa.
În acest context, România este estimată că va avea o creştere de 1,6% anul acesta şi de 2% în 2014.
În plus, preţurile de consum din România ar urma să crească în 2013 la 4, 6%, iar rata şomajului se va situa la 7%.
FMI şi-a redus din nou pentru a patra oară consecutiv previziunile privind creşterea economiei globale.
Experţii FMI anticipează acum un avans de 3, 3% în anul 2013 faţă de 3, 5 procente cât estimau în luna ianuarie.
Principala provocare continuă să rămână situaţia din Europa, apreciază economistul şef al FMI, Olivier Branchard.
"Am trecut de la o redresare economică în două viteze la una în trei viteze: ţările emergente şi economiile în dezvoltare înregistrează încă creşteri solide, însă în cazul economiilor avansate se pare că există o bifurcare tot mai evidentă între evoluţia din SUA, pe de o parte, şi cea din zona Euro, pe de altă parte. Aceasta se reflectă şi în prognozele noastre.
Creşterea în ţările emergente şi în dezvoltare se aşteaptă să atingă 5, 3% în 2013 şi 5, 7% în 2014. Creşterea economică a SUA este estimată la 1, 9% în 2013 şi 3% în anul următor", a spus Olivier Branchard.
Economia mondială, "la fel de slabă ca cea mai slabă verigă a sa"
Potrivit acestuia, creşterea în zona Euro este prognozată a înregistra minus 0, 3% în acest an şi numai 1, 1% în 2014.
"Recentele veşti bune dinspre SUA vin împreună cu o reînnoită îngrijorare în privinţa situaţiei din zona Euro şi având în vedere interconexiunile puternice dintre ţările lumii o redresare economică inegală este în acelaşi timp şi una periculoasă. Economia mondială este la fel de slabă ca cea mai slabă verigă a sa, aşa că deşi unele dintre riscuri s-au diminuat nu este încă timpul pentru decidenţii politici să se relaxeze", a adăugat economistul şef al FMI.
Experţii FMI consideră că este nevoie de măsuri hotărâte în Europa pentru stimularea creşterii cererii private în condiţiile în care se anticipează că ţări importante ca Franţa, Italia sau Spania vor înregistra contracţii economice în acest an.
Redresarea economică în Europa de Sud-Est s-ar putea întări începând chiar din anul 2013 dacă statele din această regiune vor reuşi să adopte o serie de măsuri necesare - spune directorul adjunct al Departamentului de Cercetare al FMI.