Europenii, "tot mai interesaţi de calitatea hranei"
Potrivit celui mai recent eurobarometru pe această temă, securitatea alimentară contează foarte mult pentru cetăţenii europeni.
Articol de Adriana Turea, 27 Mai 2013, 17:25
Europenii sunt tot mai interesaţi de calitatea hranei pe care o consumă, iar România se află în urma tendinţei generale.
Potrivit celui mai recent eurobarometru pe această temă, securitatea alimentară contează foarte mult pentru cetăţenii europeni.
Nu aceeaşi regulă pare valabilă şi pentru România.
Aproape 60% dintre aceştia nu se hrănesc atunci când mănâncă şi nici nu pun mare bază pe calitatea alimentelor.
Indicatorii de sănătate sunt strâns legaţi de stilul de alimentaţie.
80% dintre bolile de care suferă populaţia din România sunt din categoria celor netransmisibile, adică a celor care pot fi prevenite printr-un comportament alimentar echilibrat şi diversificat.
Bolile netransmisibile au la bază factori de risc, precum alimentaţia nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, fumatul şi consumul excesiv de alcool.
Politici de nutriţie
Secretarul de stat în ministerul sănătăţii, Adrian Pană, susţine că pentru îmbunătăţirea alimentaţiei trebuie să se realizeze politici de nutriţie.
"Politica de nutriţie trebuie să conţină atât informaţii despre cum este corect să te alimentezi, cât şi modalităţi prin care populaţia poate să acceseze alimentele care trebuie consumate. Românii mănâncă sare în exces, mănâncă multe grăsimi saturate şi mănâncă, de multe ori, alimente cu un conţinut caloric ridicat.
"Cetăţeanul trebuie să fie informat ce să mănânce, cum să mănânce, cum să prepare alimentele. Nu se mai mănâncă micul dejun. De cele mai multe ori se mănâncă alimente cu un conţinut caloric ridicat, porţii mari, concentrate de alimente, se mănâncă repede, lucruri care dăunează sănătăţii", a declarat Adrian Pană.
Din punctul de vedere al specialiştilor în nutriţie, o alimentaţie echilibrată şi diversificată trebuie să conţină cereale, legume şi fructe crude, puţine alimente procesate, carne albă şi peşte.