Emil Boc: "Proiectul Nabucco, viabil"
Premierul Emil Boc a subliniat, la summit-ul de la Budapesta privind energia, importanţa Nabucco pentru asigurarea securităţii energetice.
Articol de Paul Poteraşi, 24 Februarie 2010, 19:16
Şefii guvernelor din ţările de la Vişegrad împreună cu cei ai statelor din Europa Centrală şi de Est, cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Preşedinţiei Spaniole a UE şi ai Statelor Unite au căutat la Budapesta armonizarea punctelor de vedere în privinţa securităţii energetice, prin identificarea de soluţii alternative la actuala situaţie în care majoritatea statelor din regiune sunt afectate de criza provocată de perturbarea fluxurilor energetice.
Premierul Emil Boc a spus în cadrul summit-ului privind securitatea energetică, organizat la Budapesta, că proiectul Nabucco este unul viabil şi care trebuie susţinut pentru asigurarea securităţii energetice, România urmărind în acelaşi timp şi interconectarea sistemelor energetice cu cele ale statelor vecine.
"Proiectul Nabucco este unul viabil şi trebuie susţinut pentru asigurarea securităţii energetice", a afirmat premierul Emil Boc
Criza economică a fost resimţită de toate ţările a amintit premierul ungar Gordon Bajnai. El s-a referit şi la criza gazelor de anul trecut, atrăgând atenţia că ţările participante la reuniune sunt vulnerabile din punct de vedere al siguranţei energetice.
"Reprezentanţii lor se află la Budapesta pentru că trebuie să facă faţă unor provocări comune, iar istoria a dovedit că de cele mai multe ori poţi avea mai mult succes împreună decât de unul singur ", a spus premierul ungar.
Gordon Bajnai a mai spus că ţările din centrul şi Estul Europei ar trebui să-şi elaboreze în comun politicile energetice, să-şi armonizeze strategiile în domeniu, iar întărirea securităţii energetice în regiune este importantă pentru securitatea întregii Uniuni Europene.
"Totodată ţările din zonă trebuie să-şi reducă independenţa unilaterală faţă de un furnizor unic şi să-şi găsească mai multe surse de energie independente unele de altele", a adăugat acesta.
O piaţă unitară a energiei ar face ca gazul să fie procurat mai ieftin, practic ar fi necesară formarea unei mase critice a ţărilor din Centrul şi Estul Europei care să-şi exprime punctele de vedere cu mai mult succes pentru a opţine răspunsul la preocupările lor legate de securitatea energetică, a spus primul ministru ungar la summitul de la Budapesta.