Elevii protestează faţă de nedecontarea abonamentelor
Elevii se plâng că se trezesc foarte devreme pentru a ajunge la şcoală de la mari distanţe, iar ministerul educaţiei nu le-a mai decontat cheltuielile.
Articol de Andreea Marin, 29 Mai 2013, 17:44
Întreaga săptămână a fost marcată de proteste ale elevilor, care nu şi-au primit banii cuveniţi pe abonamentele cumpărate pentru a face naveta.
Ei se plâng că se trezesc cu noaptea în cap pentru a ajunge la şcoală de la mari distanţe, iar ministerul educaţiei nu le-a mai decontat cheltuielile, foarte mari pentru întregul venit familial.
Este cazul a mii de elevi din mai multe judeţe ale ţării, care au ales şi astăzi să protesteze, în speranţa că situaţia lor va fi rezolvată.
Elevii covăsneni organizează miercuri flashmob-uri de cinci minute în faţa liceelor din judeţ, iar joi după-amiază un marş de protest în centrul municipiului Sf. Gheorghe, până la Inspectoratul Şcolar, în speranţa că vor sensibiliza într-adevăr conducerea ministerului educaţiei.
Nu este pentru prima dată când judeţul Covasna ripostează într-o astfel de situaţie.
Grevă japoneză a elevilor
Peste 2000 de elevi au intrat în grevă japoneză, săptămâna trecută.
Şi-au pus banderole albe pe braţe şi au cerut ajutorul, pentru a nu fi nevoiţi să lipsească mai multe zile de la şcoală sau chiar să o abandoneze.
Este vorba despre o datorie de peste un milion şi jumătate de lei.
Situaţia este similară şi în Cluj, unde aproape 3000 de elevi fac naveta, iar biletele nu le-au fost decontate de şapte luni.
În acest caz, datoria totală se cifrează la trei milioane şi jumătate de lei.
În urmă cu două zile, şi liceenii mureşeni au anunţat că vor organiza manifestaţii în stradă, dar autorităţile locale nu le-au permis, pe motiv că ar fi trebuit să se prezinte la proteste cu tutorele legal, întrucât sunt încă minori.
Vineri, reprezentanţii liceelor din Constanţa, Alba, Covasna şi Bucureşti au trimis o scrisoare dechisă premierului Victor Ponta, căruia îi cereau alocarea sumelor necesare acoperirii acestor costuri din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia guvernului.
Ministrul educaţiei însuşi, Remus Pricopie, preciza pentru Radio România Actualităţi că a solicitat ministerului de finanţe deblocarea a 30 de milioane de lei pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor şi nu excludea pentru viitor varianta unei ordonanţe care să reglementeze acest lucru.