Economia "se sprijină în continuare pe exporturi"
Producţia industrială a crescut cu peste 6% în primele nouă luni ale acestui an, în vreme ce resursele de energie au fost mai mici, anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Daniel Neguţ, 08 Noiembrie 2013, 18:38
Producţia industrială a crescut cu peste 6% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în vreme ce resursele de energie au fost mai mici, anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Scăderi s-au înregistrat şi în construcţii, sector oricum slăbit de criza economică şi afectat tot mai mult de lipsa investiţiilor mari ale statului în infrastructură.
Datele INS arată că economia se sprijină în continuare pe exporturi, consideră analistul economic Constantin Rudniţchi.
"Economia românească are acceaşi tendinţă cu cea din ultima perioadă, în special din ultimul an, şi anume o performanţă bună, poate chiar foarte bună a industriei în general, pentru că pe toate segmentele industriei avem creşteri, din păcate însă o performanţă care la nivelul PIB-ului este trasă în jos de sectorul construcţiilor, care în continuare nu reuşeşte să îşi revină", a declarat Constantin Rudniţchi.
"Avem cu siguranţă şi câteva explicaţii, dacă industria creşte graţie, în primul rând, exportatorilor, avem o serie întreagă de companii care provin din această industrie şi care reuşesc să meargă pe pieţele europene, ba chiar în ultima perioadă să diversifice pieţele şi să meargă şi spre alte zone, pe de altă parte, construcţiile sunt în continuare în suferinţă.
"Discutăm şi despre o problemă de finanţare pe care dezvoltatorii o au, însă discutăm şi despre faptul că în bugetul public nu poate din păcate să vină cu lucrări publice din zona construcţiilor importante şi atunci toate aceste lucruri se văd în statistică", mai spune Constantin Rudniţchi.
Întrebat cum se explică faptul că resursele de energie au scăzut, Constantin Rudniţchi crede ca datele pe care le avem la acest moment sunt normale.
"Spun asta pentru că am văzut o scădere a resurselor, dar asta înseamnă că se exploatează resursele şi e normal să se întâmple acest lucru.
"Zona aceasta de energie este şi ea într-o zonă de normalitate, ceea ce un pic mă nedumereşte, nu văd de ce redevenţele sunt lipsă la buget. Dacă producţia de energie electrică şi de gaze naturale a fost cam în parametri aşteptaţi, atunci cred că putem discuta despre o eroare de construcţie bugetară", susţine Constantin Rudniţchi.