Economia mondială, "în creştere uşoară în 2013 şi 2014"
Observatorul francez al conjuncturii economice a publicat previziunile pentru evoluţia economiei în ţările europene şi la nivel mondial pentru anul în curs şi pentru 2014.
Articol de Sergiu Şteţ, 17 Aprilie 2013, 14:37
Conform analizei Observatorului francez al conjuncturii economice, economia mondială va continua să crească uşor anul acesta şi ceva mai mult, peste 3 procente, anul viitor.
In cazul în care previziunile vor deveni realitate, economia ţărilor Uniunii Europene ar trebui să reintre pe creştere de anul viitor.
Ţările dezvoltate trec prin al cincelea an consecutiv de probleme economice.
În special din 2010, măsurile adoptate în statele europene pentru reducerea rapidă a deficitelor bugetare au împiedicat relansarea creşterii economice.
Una dintre problemele la care ţările europene vor trebui să găsească o soluţie este ieşirea din cercul vicios al şomajului ridicat, prelungirea recesiunii, reducerea cheltuielilor bugetare pentru scăderea deficitelor şi îndoielilile privind sustenabilitatea finanţelor publice.
Soluţiile aplicate până acum, de austreritate bugetară, riscă să ducă la scăderea salariilor în ţările în care măsurile de austeritate sunt dure şi aplicate pe perioade mai lungi.
Lipsa măsurilor de austeritate afectează competitivitatea economică
Pe de altă parte, ţările care nu iau măsuri de austeritate întâmpină şi vor întâmpina probleme în ceea ce priveşte competitivitatea economică.
Conform Observatorului francez al conjuncturii economice - OFCE- creşterea economică la nivel mondial, anul acesta, va fi de 2,8% iar anul viitor de 3,2 %.
Această evoluţie este susţinută de creşterile modeste din economiile dezvoltate mari, precum Statele Unite, Japonia şi Canada, evoluţiile ceva mai bune, de peste 3 procente, din Rusia şi ţările Americii Latine şi de creşterile de peste 5 procente în Africa şi Asia sau chiar de peste 8 procente în China, a doua economie a lumii.
La nivelul Uniunii Europene, anul acesta, se va înregistra o scădere economică de 0,2 % din PIB, urmată anul viitor de o creştere modestă de un procent.
De fapt, conform analizei OFCE, singura economie europeană care va continua să scadă şi anul viitor va fi cea a Greciei, cu minus 2 la sută.