Economia, "creştere anuală de 3,8% în primele 6 luni ale anului"
Economia României a avut o creştere de 3,8 la sută în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a confirmat, astăzi, INS.
Articol de Cristian Niţă, 04 Septembrie 2015, 13:30
Economia României a avut o creştere de 3,8 la sută în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a confirmat, astăzi, Institutul Naţional de Statistică, cifrele provizorii avansate la jumătatea lunii trecute.
INS explică şi participarea fiecărei ramuri la creşterea PIB.
Cele mai importante contribuţii la creşterea Produsul Intern Brut, în primul semestru al lui 2015, le-au avut comerţul, transporturile, reparaţia de autovehicule, sectorul hoteluri şi restaurante, comunicaţiile şi industria.
Raportul INS remarcă, totodată, ramurile care au înregistrat creşteri semnificative ale volumului lor de activitate, şi anume: comunicaţiile - 13,8%, comerţul - 5,6% şi industria - 2,2%.
Creşterea economică s-a datorat, în primul rând, consumului din gospodăriile populaţiei, urmat de investiţiile făcute de companii în clădiri şi utilaje de producţie.
Un efect negativ asupra PIB-ului l-au avut exporturile, care au fost mai mici decât importurile.
Evoluţia economică pozitivă a României este confirmată şi de ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.
Într-un interviu pentru agenţia de presă cu profil economic "Bloomberg", acesta a spus că, în prezent, România se poate descurca singură şi nu are nevoie de finanţare de la FMI.
Eugen Teodorovici nu a exclus, însă, încheierea unei noi înţelegeri cu Fondul, anul viitor, sub forma unui "acord flexibil, ca protecţie împotriva agitaţiei de pe pieţe".
Actualul acord expiră luna aceasta, însă, de peste un an nu a mai fost făcută nicio evaluare, după ce Guvernul României a anunţat reduceri de taxe şi impozite, decizii pe care FMI a refuzat să le aprobe.