Economia Chinei, "frânată" de criza europeană
Creşterea economică a Chinei rămâne la un nivel ridicat, în comparaţie cu situaţia altor puteri economice, deşi exporturile acestei ţări au fost afectate de reducerea consumului din Europa.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 16 Iulie 2010, 07:50
Diminuarea salariilor şi creşterea şomajului în Europa se răsfrânge şi asupra economiei Chinei, asta în condiţiile în care o treime din exporturile acestei ţări se îndreaptă spre această zonă.
Chiar dacă a încetinit cu peste un procent şi jumătate faţa de datele din primul trimestru, creşterea economică a Chinei rămâne la un nivel ridicat, în comparaţie cu situaţia altor puteri economice.
Reduceri ale vitezei de creştere s-au înregistrat şi la producţia industrială şi vânzările cu amănântul.
Exporturile, în suferinţă
Directorul Diviziei Asia a băncii de investiţii Morgan Stanley, Steve Royce, a declarat pentru Bloomberg că dacă doreşte să se dezvolte rapid şi în continuare, China va trebui să-şi schimbe modelul de creştere economică.
"Economia mondială suferă datorită şocului reducerii consumului în ţările dezvoltate, Statele Unite şi ţările europene", a spus Steve Royce.
Directorul pentru Asia al băncii de investiţii Morgan Stanley a mai spus că actualul model al Chinei, de creare de locuri de muncă şi creştere economică, bazat pe export, nu va mai da rezultatele de până acum.
Aproximativ o treime din exporturile Chinei se îndreaptă spre ţările europene.
Reducerea cheltuielilor bugetare în cele mai multe ţări europene va reduce consumul.
În plus, devalorizarea euro în raport cu dolarul va afecta şi mai mult exporturile Chinei.
Creşterea economică de 10,3% din trimestrul doi este şi un semnal că măsurile adoptate de guvern pentru calmarea creşterii preţurilor în sectorul imobiliar au început să aibă efect.