Dobânzile la creditele în lei "ar urma să scadă sub 10%"
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor spune că dobânzile la depozite au început deja să scadă şi presiunea pentru micşorarea celor la împrumuturi este foarte mare.
Articol de Iulian Olescu, 12 Iunie 2013, 14:13
Dobânzile la creditele în lei ar urma să scadă sub 10% în următoarea perioadă dar populaţia este încă cel mai riscant sector atunci când vine vorba de debitori.
Declaraţia a făcut-o preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, la conferinţa organizată de Ziarul Financiar pe tema sectorului bancar.
Preşedintele ARB spune că activitatea de creditare se va relansa numai după ce economia românească va intra pe un ciclu de creştere sustenabilă şi că, în momentul în care va fi nevoie de capital în ţara noastră, băncile internaţionale vor acţiona în această direcţie.
Radu Graţian Gheţea adaugă că, în opinia sa, dobânzile la creditele în lei se vor reduce sub 10% an deoarece cele la depozite au început deja să scadă şi presiunea pentru micşorarea celor la împrumuturi este foarte mare.
În opinia preşedintelui Asociaţiei Băncilor, în momentul de faţă cererea de credit solvabil se regăseşte în special în domeniul accesării fondurilor europene, în agricultură şi la administraţiile publice locale.
Şi din acest motiv, banca pe care o conduce, adică CEC Bank, se orientează în special către creditarea persoanelor juridice.
"Considerăm că, în acest moment, creditarea persoanelor fizice prezintă riscuri destul de mari, pentru că există încă, să spunem, o instabilitate în ceea ce priveşte siguranţa de mâine a locului de muncă; oamenii, în general, cei care apelează, în opinia mea, sunt din cei care au ajuns la o situaţie disperată, deci nu iau ca să facă ceva nou.
"Asta nu înseamnă că am închis uşa şi nu dăm credite la persoane fizice", spune Radu Graţian Gheţea.
Preşedintele ARB vede problema creditelor neperformante ca reprezentând principala dificultate pentru bănci în perioada următoare, însă nu se aşteaptă la scăderea numărului de instituţii de credit care activează în România, mai ales pentru că există interes pentru intrarea pe piaţa bancară autohtonă din partea unor ţări ca Germania, China sau statele din zona Golfului.