Discuţii cauzate de ordonanţa 50 a guvernului
FMI-ul ar face presiuni "pentru a proteja băncile". La plecarea din Bucureşti, delegaţia Fondului susţine o conferinţă de presă transmisă LIVE TEXT pe siteul nostru începând cu ora 11.30.
01 Noiembrie 2010, 08:03
Reprezentanţii departamentului de Afaceri Europene, ai Consiliului Concurenţei şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului vor merge săptămâna aceasta la Comisia Europeană pentru a clarifica modul de aplicare al ordonanţei 50.
Aceasta, în contextul în care cei de la ANPC reclamă faptul că FMI-ul ar face presiuni pentru a proteja băncile, în dauna milioanelor de posesori de credite.
Autorităţile de la Bucureşti vor transmite Comisiei Europene că aplicarea prevederilor directivei europene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiune naţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilor forului comunitar.
Vicepreşedintele ANPC, Samuel Calotă, a declarat că la Bruxelles nu vor fi probleme în privinţa aplicării ordonanţei în forma ei actuală.
"În memorandumul care a fost încheiat cu Fondul Monetar Internaţional nu s-a făcut referire la acea aplicare retroactivă a prevederilor din directivă la contractele în derulare, s-a făcut doar o precizare ca să se transpună corect directiva în legislaţia naţională", a spus Samuel Calotă.
Printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ sunt eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent.
Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene, astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.
Ordonanţa 50, votată de Senat, în forma aprobată de guvern, se află în prezent la Camera Deputaţilor, for decizional.