Dezechilibrul dintre angajaţi şi pensionari e "îngrijorător"
În lipsa unui sistem de economisire în vederea suplimentării veniturilor la pensionare, românii riscă să se confrunte cu un nivel de trai foarte redus la bătrâneţe.
Articol de Iulian Olescu, 19 Septembrie 2012, 14:52
Dezechilibrul dintre numărul angajaţilor şi cel al pensionarilor este deja îngrijorător şi se va accentua tot mai mult în următorii ani - atrag atenţia organismele de gestionare şi supraveghere a fondurilor de pensii, care calculează că persoanele ocupate în vârstă acum de 40 de ani nu vor putea obţine din resursele actuale decât 15% din ultimul salariu atunci când se vor retrage din activitate.
Avertismentul vine cu recomandarea ca angajaţii tineri să-şi creeze conturi de economii care să le asigure o suplimentare a veniturilor la pensionare.
Specialiştii atrag atenţia că, în lipsa unui sistem de economisire în vederea suplimentării veniturilor la pensionare, românii riscă să se confrunte cu un nivel de trai foarte redus la bătrâneţe, asta deoarece sistemul public de pensii nu va mai putea face faţă, din cauze care ţin în principiu de diferenţa mare între contributori şi beneficiarii de prestaţii sociale, de aspectele privind îmbătrânirea populaţiei şi de creşterea speranţei de viaţă, dar şi de fenomenul migraţiei.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, subliniază că deşi redirecţionarea unei părţi a contribuţiei către pensiile private a condus iniţial la o adâncire a deficitului sistemului de pensii pe termen lung, există avantaje importante.
"S-au pus bazele pentru un sistem bazat pe capitalizare, care urmează să asigure venituri suplimentare la bătrâneţe şi s-au pus bazele pentru schimbarea mentalităţii persoanelor active, în special a tinerilor, care ar trebui să înveţe cultura financiară, ar trebui să înveţe să economisească, ar trebui să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte asigurarea veniturilor pentru viitor şi a unei bătrâneţi cu susţinere financiară corespunzătoare", a declarat Ileana Ciutan.
Şi preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemelor de Pensii Private, Ion Giurescu, atrage atenţia că în prezent contribuţia medie lunară de opt euro la pensiile obligatorii administrate privat este foarte redusă şi că românii, în special cei tineri, trebuie încurajaţi să-şi deschidă conturi individuale şi în sistemul pensiilor private facultative.
"Dacă am avea o rentabilitate medie mică, de 3,5%, în 20 de ani banii depuşi se dublează, cu o rentabilitate uşor de atins, pe 20 de ani. Dacă vorbim cinstit, în lume, în jur de 4% este rentabilitatea medie pe o perioadă lungă", a declarat Ion Giurescu.
România este ultima ţară din Europa Centrală şi de Est care a introdus sistemul de pensii private obligatorii, acesta intrând în vigoare abia în 2007.
De atunci şi până în prezent au fost atraşi în sistem numai 3,6 milioane de români care depun constant sume în conturile respective.