Criza politică din Italia se reflectă şi asupra economiei
Bursa de la Milano a deschis şedinţa de luni cu o scădere de 2,01%. Cele mai afectate au fost acţiunile băncilor, care înregistrau scăderi de până la 5%.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Septembrie 2013, 14:51
La cinci luni de la formarea executivului, Italia este confruntată cu o nouă criză instituţională provocat de fostul premier Silvio Berlusconi, carer riscă să fie exclus din Senat după ce a fost condamnat la închisoare pentru fraudă fiscală.
Premierul Enrico Letta caută sprijin politic în aşteptarea votului de încredere al parlamentului.
Tensiunile politice se resimt şi pe pieţele financiare. Bursa din Milano a deschis în scădere, iar dobânda la împrumuturile externe ale Italiei pe zece ani a început să crească astăzi, din cauza crizei politice.
Efectele unei noi crize instituţionale din Italia se fac simţite.
Tensiunea persistă nu numai în plan politic, cât şi pe plan economic.
Bursa de la Milano a deschis şedinţa de luni cu o scădere de 2,01%, până la 17.292 de puncte.
Cele mai afectate au fost acţiunile băncilor, care înregistrau scăderi de până la 5%.
Avertisment FMI
Şi toate acestea în contextul în care numai vineri FMI avertiza Italia că tensiunile din interiorul majorităţii guvernamentale reprezintă un mare risc pentru creşterea sa economică.
Criza instituţională a fost provocată de Silvio Berlusconi, care sâmbătă seara a cerut celor conci miniştri din partidul său PDL să se retragă din guvern, ceea ce l-a determinat pe primul ministru Enrico Letta să anunţe aseară că va ridica problema încrederii în actualul executiv, miercuri, în parlament. Berlusconi cere să se meargă din nou la vot.
Alegeri anticipate solicită şi restul partidelor: mişcarea populistă Cinci Stele şi formaţiunea Liga Nordului.
Imparţială rămâne doar Alegerea Civică a lui Mario Monti.
Cei doi capi ai statului, Giorgio Napolitano şi Enrico Letta exclud în schimb orice fel de noi alegeri imediat fără o reformă a legii electorale.