Creşterea TVA îngrijorează oamenii de afaceri
Magazinele trebuie să schimbe, în noaptea de miercuri spre joi, toate preţurile, după ce, de la 1 iulie, TVA-ul va creşte de la 19% la 24%.
Articol de Daniel Neguţ, 30 Iunie 2010, 16:07
Oamenii de afaceri sunt de părere că, deşi din punct de vedere tehnic al modificărilor necesare pentru un program de gestiune, nu este dificil să fie schimbat TVA-ul actual, de 19%, cu 24%, totuşi operaţiunile practice necesare fiecărui magazin în parte nu sunt aşa de simple.
"În primul rând trebuie executată o inventariere a tuturor produselor care există pe stocuri cu vechile TVA, care vor fi din nou introduse cu noul TVA, de aceea ce este un lucru destul de greu pentru toate unităţile şi pentru toate societăţile din România" spune prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ioan Mintaş.
"Nu pot să ştiu dacă absolut toate magazinele din retailul modern vor fi capabile într-un timp atât de scurt să se aprovizioneze cu materialele necesare reetichetării. Este vorba despre magazine care vând peste 10.000 de articole, dacă vorbim despre hypermarketuri, iar nu poate nimeni garanta dacă pentru fiecare magazin din România va fi posibil acest efort logistic" spune vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, Filip Cristescu.
"Depinde de softul fiecărei reţele, în niciun caz nu se poate face imediat, deoarece sunt facturi care încă nu au ajuns, facturi care vor ajunge în cursul lunii viitoare, pentru care TVA-ul va fi în continuare 19%", potrivit lui Filip Cristescu.
Filip Cristescu a mai precizat că totuşi nu toate preţurile vor putea fi schimbate joi.
Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, este de părere că presiunea financiară indusă de creşterea taxei pe valoare adăugată nu trebuie să cadă numai asupra populaţiei şi speră ca o parte din diferenţa de TVA să fie preluată de comercianţi, care să accepte o mică scădere a profiturilor.
Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, profesorul Ovidiu Nicolescu, apreciază că multe firme, mai ales mici, ar putea da faliment din cauza măririi TVA de la 19% la 24%.