Creditarea "s-ar putea revigora serios în toamnă"
Reprezentanţii sectorului bancar spun că dacă se menţine tendinţa de creştere a economiei, spre sfârşitul anului s-ar putea înregistra dobânzi la creditele în lei de sub 10%.
Articol de Iulian Olescu, 21 Mai 2013, 18:54
Creditarea s-ar putea revigora serios în toamnă dacă va continua tendinţa de creştere a economiei, iar dobânzile la împrumuturile în lei ar putea ajunge, tot spre finalul lui 2013, la valori de sub 10% pe an, consideră reprezentanţii sectorului bancar, reuniţi în cadrul unui seminar organizat de Finmedia, la Banca Naţională.
Deşi România are şansa de a înregistra în acest an o creştere economică de 2%, mai mare decât cea prognozată, situaţia din Europa şi în special din zona euro reprezintă riscuri importante, pentru evoluţia viitoare a ţării noastre, consideră consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
În ceea ce priveşte relaţia dintre creditare şi creşterea economică, reprezentantul Băncii Centrale apreciază că trebuie depăşită situaţia actuală, în care bancherii spun că nu poate fi reluată activitatea de creditare, până nu se reia creşterea sustenabilă a economiei, iar cei din afara sectorului bancar susţin că, dimpotrivă, nu se poate avea o creştere solidă în lipsa creditării.
S-ar părea însă că faza unor astfel de dezbateri este pe cale de a fi depăşită, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, estimând că, dacă va continua trendul de creştere a economiei înregistrat în primul trimestru, spre sfârşitul anului, vom putea asista la o revigorare serioasă a creditării.
Mai mult, având în vedere semnalele transmise în ultima perioadă de Banca Centrală, este posibil ca, spre sfârşitul lui 2013, să se înregistreze dobânzi la creditele în lei, de sub 10% pe an, consideră Adrian Mitroi, vicepreşedintele unei bănci comerciale din România:
"Avem ingredientele de a oferi dobânzi mai mici. Eu sunt optimist şi văd, către sfârşitul anului, cu o singură cifră, creditarea în lei", spune Adrian Mitroi
În prezent, DAE la creditele în lei variază în general între 11 şi 28% pe an la împrumuturi de nevoi personale şi între 7 şi 14% la credite ipotecare.