Comisionul de rambursare anticipată, limitat
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în care se prevede limitarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare.
Articol de Sorin Solomon, 09 Iunie 2010, 13:05
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind limitarea comisionului de rambursare anticipată a creditelor bancare.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă a fost iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Consiliul Concurenţei şi a primit avizul Băncii Naţionale a României.
Actul normativ statuează explicit dreptul consumatorului de a se elibera în orice moment, în totalitate sau în parte, de obligaţiile sale care decurg dintr-un contract de credit.
Cu toate acestea, în cazul rambursării anticipate a creditului, banca are totuşi dreptul la o compensaţie "justificată şi echitabilă" pentru eventualele costuri legate direct de rambursarea anticipată, însă numai în condiţiile în care rata dobânzii aferente creditului este fixă.
De asemenea, compensaţiile primite de creditor nu pot fi mai mari de 1 % din valoarea creditului rambursat anticipat, dacă perioada de timp dintre rambursarea anticipată şi data convenită pentru încetarea contractului de credit este mai mare de un an.
În cazul în care perioada de timp dintre rambursarea anticipată şi data convenită pentru încetarea contractului de credit nu este mai mare de un an, compensaţia primită de bancă este de maximum 0,5 % din valoarea creditului rambursat anticipat, se mai arată în proiectul iniţial.
Modalitatea de calcul a compensaţiei primite de bancă la rambursarea anticipată, în limitele stabilite de actul normativ, ar urma să fie stabilită de creditor, care are obligaţia să informeze consumatorul încă din stadiul precontractual cu privire la acest lucru.
Nu se solicită compensaţie pentru rambursare anticipată atunci când rambursarea a fost realizată ca urmare a executării unui contract de asigurare care are drept scop asigurarea riscului de neplată sau contractul de credit este acordat sub forma unei facilităţi "descoperit de cont" şi atunci când rambursarea anticipată intervine într-o perioadă în care rata dobânzii aferente creditului nu este fixă.
Premierul Emil Boc a mai spus că dacă o persoană care a semnat un contract de împrumut bancar găseşte o variantă mai avantajoasă în 14 zile, poate renunţa la contractul iniţial.