Ce alternative avem la depozitele bancare?
Evoluţia dobânzilor la depozitele bancare preocupă încă la scară largă, indiferent dacă vorbim de lei sau valută.
Articol de Iulian Olescu, 02 Octombrie 2015, 14:01
Evoluţia dobânzilor la depozitele bancare preocupă încă la scară largă, indiferent dacă vorbim de lei sau valută.
Din ultimele date publicate de BNR, pentru depozite noi în lei, de exemplu, dobânda medie a ajuns, în august, la 1,64% pe an.
Dobânzile variază, însă, în funcţie de gbancă, de monedă şi de perioadă.
Corina Chiţu, directorul portalului financiar finzoom.ro: ”Dacă luăm, de exemplu, un depozit de 1.000 de lei pe timp de un an la o bancă putem să câştigăm maxim 15 lei sau putem pierde 85 de lei.
”Deci retragem mai puţin cu 85 de lei decât am depus. De unde această diferenţă?
”Dobânda oferită de bănci la depozite este acum la un minim istoric, astfel că întâlnim dobândă de maxim 3% pentru lei, maxim 2% la euro şi undeva la 1,5% la depozitele în dolari. În plus, venitul din dobânzi se impozitează de către statul român cu 16%, impozit pe care îl opreşte banca”, a afirmat Corina Chițu.
Nu trebuie uitate, evident, comisioanele practicate de bănci, ale căror costuri pot ajunge şi la 90 de lei pe an la unele depozite.
Pentru cei care vor să economisească există, însă, şi alternative la depozitele bancare tradiţionale: în primul rând ar fi conturile de economii, care oferă dobânzi similare, dar şi o mai mare flexibilitate, banii putând fi retraşi oricând fără a pierde dobânda acumulată.
Alte variante de plasare a banilor, pentru care sumele sunt garantate, ar fi titlurile de stat sau produsele de tip economisire-creditare.