BNR, "incompatibilă" cu legislaţia europeană
Raportul de convergenţă al UE arată o serie de incompatibilităţi în privinţa armonizării reglementărilor BNR cu cele ale Băncii Centrale Europene.
Articol de Iulian Olescu, 13 Mai 2010, 13:56
Raportul de convergenţă al Uniunii Europene arată că Bucureştiul nu poate face faţă cerinţelor economice, dar nici nu are baza legislativă necesară.
Conform raportului se înregistrează o serie de incompatibilităţi cu legislaţia europeană în privinţa prevederilor legate de independenţa BNR, de armonizarea reglementărilor sale cu cele ale Băncii Centrale Europene şi de interdicţia privind finanţarea monetară.
Documentul semnalează faptul că aceste incompatibilităţi au fost cuprinse şi în precedentul raport din 2008, însă nu au fost nici până acum remediate.
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune însă că majoritatea celor semnalate funcţionează deja în practică şi că modificarea Legii Băncii Centrale nu este tocmai uşor de realizat.
"Legea noastră, Legea statutului BNR, este din 2004, cu ţintă clară: pregătirea BNR pentru intrarea în UE. De atunci, sigur că legea a mai fost amendată. Dar ceea ce vreau să subliniez este faptul că multe din lucrurile pe care le solicită şi le impune UE se regăsesc în practica noastră, chiar dacă nu se regăsesc în lege.
"E mai complicat de modificat în lege, pentru că banca centrală nu are iniţiativă legislativă şi atunci iniţiativa trebuie să o aibă guvernul care să facă un proiect. Bineînţeles să-l contrasemneze şi banca centrală acest proiect, să meargă în parlament, să poarte avizul Băncii Centrale Europene, pentru că nu se pot face modificări fără acest aviz", a declarat Adrian Vasilescu.
Consilierul guvernatorului BNR spune că, deşi s-a încercat modificarea statutului în repetate rânduri, de exemplu în sensul limitării independenţei BNR, ceea ce ar fi contravenit legislaţiei europene, toate aceste iniţiative s-au lovit tocmai de avizul nefavorabil al Băncii Centrale Europene.