Băncile din Cipru, deschise după aproape două săptămâni
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, le-a mulţumit compatrioţilor săi, pentru că au dat dovadă de calm. Cu mici excepţii, nu au fost raportate incidente grave.
28 Martie 2013, 20:04
Băncile din Cipru au fost deschise astăzi, pentru prima dată după aproape două săptămâni, într-o atmosferă descrisă de corespondenţii străini de la Nicosia, ca extrem de încordată.
Păzite ca nişte fortăreţe, de cea mai mare firmă de pază din lume, instituţiile au lucrat după reguli speciale, impuse de un decret al ministerului de finanţe.
Sumele care au putut fi ridicate au fost drastic restricţionate.
Este pentru prima dată în istoria zonei euro, când un stat recurge la o măsură atât de dură.
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, le-a mulţumit compatrioţilor săi, pentru că au dat dovadă de calm; cu mici excepţii, nu au fost raportate incidentre grave.
Confruntate cu riscul unei plecări masive de capital, din ţară, autorităţile au limitat retragerile în numerar, la 300 de euro pe zi, iar transferurile peste graniţe, la 5.000 de euro, lunar.
Tot ce depăşeşte acest plafon are nevoie de aprobarea unui comitet special, format din 4 membri.
Potrivit cotidianului "Cyprus Mail", acest comitet va da un răspuns în 24 de ore, în funcţie de lichidităţile pe care le are banca în cauză.
Reguli stricte
Decontarea CEC-urilor este interzisă.
Cetăţenii care părăsesc ţara pot deţine doar 1000 de euro, bani lichizi, pentru fiecare călătorie.
Chiar şi în acest context tulbure, ieşirea Ciprului din zona euro pare puţin probabilă, spune Sorin Pâslaru, de la ziarul Financiar, pentru că Europa nu şi-ar permite să creeze un astfel de precedent.
"Capitalismul financiar a ajuns să dea bani pe cartelă, aşa cum comunismul a ajuns să dea pâine pe cartelă. Legal, dacă Parlamentul hotărăşte, ei pot face orice. Uniunea Europeană are un PIB de 14 mii de de miliarde de euro. Va fi foarte important ca precedent şi nu cred că Banca centrală va lăsa. Totuşi, vor găsi o soluţie" mai spune Sorin Pâslaru.
Într-o reacţie de astăzi la situaţia din Cipru, Comisia Europeană precizează că statele membre pot introduce restricţii la circulaţia capitalurilor, doar în condiţii stricte, reglementate de Curtea Europeană de Justiţie.
Principiul după care se acţionează este interesul public general.
Eventuala extindere a măsurilor impuse de autorităţi în Cipru sau revizuirea lor va fi în permanenţă în analiza Comisiei Europene.