Autorităţile îşi propun să recupereze cât mai mult din datoriile persoanelor fizice şi juridice cu restanţe la buget
Guvernul a aprobat astăzi Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, menită să ducă la o mai bună colectare.
Articol de Petruţa Obrejan, 04 Septembrie 2024, 18:45
Autorităţile îşi propun să recupereze cât mai mult din datoriile persoanelor fizice şi juridice cu restanţe la buget. În total, aceste debite depăşeau, la sfârşitul lunii trecute, 70 de miliarde de lei.
Guvernul a aprobat astăzi Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, menită să ducă la o mai bună colectare, la o utilizare raţională a fondurilor alocate cheltuielilor publice şi să sprijine investiţiile din fondurile europene aflate în derulare.
Fiscul estimează că impactul acestor măsuri va fi de aproximativ 9 miliarde de lei - influenţă pozitivă asupra deficitului bugetar, a precizat ministrul finanţelor. Conform datelor oficiale, în prezent sunt 330 de mii persoane juridice şi mai bine de 840 de mii de persoane fizice cu datorii restante.
Acestea vor beneficia de scutiri, dacă se conformează obligaţiilor de plată, a explicat Marcel Boloş.
Marcel Boloş: Pentru contribuabilii persoane juridice s-a aprobat anularea accesoriilor în procent de 100% dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare, iar pentru contribuabilii persoane fizice facilităţile fiscale - dacă aceste datorii înregistrate la buget sunt până în 5.000 lei - anularea este în procent de 100%, iar din obligaţiile bugetare principale avem anularea în procent de 50%; dacă debitul înregistrat este de peste 5.000 de lei, atunci anularea obligaţiilor principale este în procent de 25%.
Marcel Boloş a mai precizat că sunt exceptate de la măsurile care vizează o mai bună utilizare a fondurilor alocate pentru serviciile publice investiţiile derulate de primării şi consilii judeţene şi chiar a fost majorat plafonul de împrumut de la Trezorerie pentru aceste proiecte.