Apicultorii se tem că vremea va afecta din nou producţia de miere
În judeţul Giurgiu, producția de miere din acest an „stă sub semnul întrebării”.
12 Mai 2024, 17:05
Temperaturile foarte mari din luna martie au dus la dezvoltarea familiilor de albine şi înflorirea pomilor, dar în aprilie au fost oscilaţii mari de temperatură.
De aceea, anul acesta ar putea fi unul mai slab în ceea ce priveşte producţia de miere faţă de anul trecut.
În judeţul Giurgiu, producția de miere din acest an stă sub semnul întrebării, spune apicultorul Dragoș Ivan, care deține peste 200 de stupi în localitatea Ulmi.
Dragoş Ivan: Vremea, din păcate, a fost extrem de călduroasă în luna martie, iar luna aprilie extordinar de friguroasă. Culesul la rapiță a fost unul extrem de modest, iar acum culesul de salcâm, din cauza vremii, cu ploi, cu frig, cântare sensibile - 2-2,5 kg.
Problema în momentul de față este cu restul de salcâm, florile fiind afectate de temperaturile scăzute, crede apicultorul Dragoș Ivan.
Dragoş Ivan: Ne punem un semn de întrebare în ce înseamnă culesul în următoarea perioadă, întrucât sacâmul estimez că în două săptămâni o să se termine; orice sursă de nectar urmează să se termine, şi atunci până va înflori teiul o să avem un gol care nu știu cum o să fie compensat, de unde o să fie compensat.
Deși se așteaptă la o producție mai slabă decât în 2023, apicultorii giurgiuveni spun că prețul mierii nu va suferi modificări.