100 de kilograme de alimente, aruncate anual de fiecare român
Reducerea risipei de alimente reprezintă miza unei campanii demarate în România care vizează informarea şi educarea consumatorului.
Articol de Adriana Turea, 07 Decembrie 2012, 16:51
Fiecare european aruncă, în medie, 180 de kilograme de alimente, în fiecare an.
Fiecare român risipeşte aproape 100 de kilograme de mâncare, în fiecare an, iar familiile din România pierd aproape o treime din venituri, pentru că nu au obişnuiţa reciclării - sunt cifrele de la care porneşte, astăzi, o campanie de informare şi educare a populaţiei, pentru reducerea risipei de alimente.
Uniunea Europeană pregăteşte Anul european, dedicat eforturilor în această direcţie, stabilit pentru 2014, iar în perioada următoare se va atrage atenţia asurpa uneia dintre principalele caracteristici ale societăţii contemporane, axată, în mod deosebit, pe consum.
Recomandările Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vizează, în principal, obiceiurile de cumpărare ale românilor: să nu cumpărăm mai mult decât avem nevoie, să ne uităm la termenul de valabilitate, să avem grijă unde depozităm alimentele cumpărate, astfel încât să nu uităm de ele şi, în final, produsul să nu ajungă la gunoi.
Sfaturile sunt adresate şi comercianţilor, pentru ca aceştia să folosească produsele cu termene de expirare apropiat, în loc să le arunce, dar şi să limiteze promoţiile care oferă o cantitate mai mare decât cea pe care consumatorul doreşte iniţial să o cumpere.
Autorităţile au precizat, că, în România, legumele şi fructele sunt cele mai risipite alimente.
Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Sorin Mierlea, susţine că gospodăriile contribuie cu 42% la utilizarea nechibzuită a cantităţilor de alimente.
"În cifra aceasta, de 42%, din risipă, la care 'contribuie', cu ghilimelele de rigoare, gospodăriile, în cadrul studiul Comisiei Europene, peste 60% poate fi evidată prin acest tip de informare, educare şi conştientizare a fiecărui responsabil de acest aspect", spune Sorin Mierlea.
Campania 'O atitudine - stop risipei de alimente!' este una din acţiunile la nivel european, aflat în desfăşurare. În Germania, Franţa, Italia şi Belgia se derulează programe de luptă împotriva risipei de alimente.
Cu toate acestea, 79 milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar jumătate din alimentele cumpărate sunt irosite.