Dublu eveniment științific la Academia Română: workshop și lansare de carte pe tema imunizării prin vaccinare
Medici, antropologi, cercetători, sociologi și experți în comunicare au discutat despre cauzele scăderii încrederii oamenilor în procesul de vaccinare, mai ales în perioada post-pandemică.
Articol de Maria Țoghină, 09 Noiembrie 2023, 17:47
Profesorul Stuart Blume de la Universitatea din Amsterdam a revenit la București pentru lansarea ediției în limba română a lucrării „Imunizarea: controversele vaccinurilor”.
În prezența autorului, medici, antropologi, cercetători, sociologi și experți în comunicare au discutat despre cauzele scăderii încrederii oamenilor în procesul de vaccinare, mai ales în perioada post-pandemică, dar și despre nevoia abordării acestei teme în spațiul public și asigurarea unei informări corecte.
Moderatorul și gazda evenimentului de la Clubul Academicienilor a fost medicul Valentin-Veron Toma, doctor în științe medicale, șeful Compartimentului de Antropologie Culturală și Socială, Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer“ al Academiei Române.
“Această temă este una extrem de importantă, atât pentru specialiștii din sistemul de sănătate, cât si pentru publicul larg”, a subliniat în deschiderea conferinței medicul Valentin-Veron Toma.
La rândul său, profesorul Stuart Blume a precizat că ezitarea oamenilor față de vaccinare nu este un fenomen nou, însă perioada post-pandemie este marcată de creșterea acestei ezitări, care nu are un temei științific real.
“Globalizarea și reducerea accesului la asistența medicală au erodat încrederea oamenilor în institutele care produc și furnizează vaccinuri de mai bine de 30 de ani”. Prof. Stuart Blume
La workshopul „Are vaccines controversial? Debate on the social, political, economic, and cultural aspects of global vaccine production and distribution in the post-pandemic era", au participat reprezentanti ai medicilor, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială, E.S. Hinke Nauta, Viceambasadoare a Țărilor de Jos în România, dr. Silvia Gatscher, reprezentantul Organizația Mondiale a Sănătății în România, prof. dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice, conf. dr. Simin Florescu- manager al Spitalului Clinic „Prof. Dr. Victor Babeș“, dr. Valeria Herdea, medic primar pediatru, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, Maria Țoghină, jurnalist, membru în Consiliul de Administrație la Societatea Română de Radiodifuziune, prof. dr. Cosima Rughiniș și prof. dr. Călin Cotoi, Facultatea de Sociologie, Universitatea din București, dr. Ioan Alexandru Mirea, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia“.
Este o provocare să asiguri informarea corectă asupra unei teme atât de importante în condițiile în care oamenii aleg să se informeze din surse diverse, iar unele dintre acestea sunt lipsite de credibilitate și promovează știri false sau teorii ale conspirației.
Participanții la workshop au subliniat însă că trebuie abordate soluții adaptate la provocările actuale pentru a restabili încrederea oamenilor în vaccinuri.
Link eveniment: https://fb.watch/ocJSF0FcHX/