Ziua Culturii Naţionale, marcată la Academia Română
Academicienii au marcat, duminică, Ziua Culturii Naţionale, în Aula Academiei Române. Membrii Academiei sunt îngrijoraţi de subfinanţarea cercetării, exodul valorilor în străinătate şi situaţia şcolilor.
Articol de Costi Dumăscu, 15 Ianuarie 2012, 15:00
Criza economică, dublată de o criză morală la fel de pronunţată, afectează cultura românească, a fost concluzia şedinţei omagiale a Academiei Române, organizată de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului naţional, Mihai Eminescu.
Subfinanţarea cercetării, exodul valorilor în străinătate şi situaţia şcolii româneşti îi îngijorează pe academicieni.
"Ce îi învăţăm pe copii? Îi învăţăm, între altele, să mânuiască Internetul, acolo unde poţi afla foarte multe informaţii.
"E bine, dar şcoala românească trebuie să-i mai înveţe istoria corectă a naţiei noastre, literatura noastră de la cronicari, să-i învăţăm să citeacă o carte şi, în fine, să facem în aşa fel, să-i învăţăm să iubească valorile spirituale româneşti, acelea care merită, tradiţiile noastre, să-i învăţăm să-şi iubească ţara lor. Nu trebuie să se ruşineze că sunt români", a declarat Academicianul Eugen Simion.
Numeroase alte acţiuni marchează duminică în ţară şi în comunităţile româneşti din străinătate Ziua Culturii Naţionale.
În capitală, la Biblioteca Centrală Universitară, va avea loc duminică după-amiază "Gala Tinerilor Scriitori" şi se va decerna "Cartea de poezie a anului 2011".
La Chişinău, acolo unde 15 ianuarie este "Sărbătoarea verbului românesc", după cum spunea preşedintele Uniunii Scritorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu, se organizează depuneri de coroane la bustul poetului, expoziţii, spectacole şi concerte.
România are un potenţial cultural extraordinar şi este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă, a subliniat preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unui mesaj transmis cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi împlinirii a 162 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.
Şeful statului a afirmat că deşi România traversează o perioadă dificilă economic, cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, care respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi mai ales, care încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiunea lor, pentru binele comun.
Creaţia eminesciană este o moştenire vie, expresie a străduinţei sale de a da românilor o limbă şi o cultură universală prin care să devină cu adevărat cetăţeni ai Europei spiritului, a mai precizat preşedintele României.