Ultima zi a festivităților dedicate deschiderii programului Timișoara - Capitală Culturală Europeană
Organizatorii au pregătit un tur istoric ghidat pentru familii, expoziții, spectacole de teatru și de dans contemporan, proiecții video pe clădiri și o lansare de carte de ziua lui Brâncuși.
Articol de Alina Bujancă, 19 Februarie 2023, 13:57
Este ultima zi a festivităților dedicate deschiderii programului Timișoara - Capitală Culturală Europeană. În întreg orașul au loc zeci de evenimente în care sunt implicați sute de artiști.
Organizatorii au pregătit un tur istoric ghidat pentru familii, expoziții, spectacole de teatru și de dans contemporan, proiecții video pe clădiri și o lansare de carte de ziua lui Brâncuși.
De la ora 12:00 a început o paradă a marionetelor uriașe din Veszprém, orașul maghiar înfrățit cu Timișoara, care este și el anul acesta Capitală Culturală Europeană; iar la această oră, sunt în plină desfășurare mai multe tururi ghidate în expozițiile de artă și de patrimoniu industrial, precum și un festival de artă digitală, la care vizitatorii pot să exploreze orașul cu ajutorul ochelarilor virtuali și a ecranelor tactile.
Suntem la Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara. Stăm de vorbă cu doamna Diana Andone. Un festival de cultură digitală aici, în deschiderea Capitalei Culturale Europene. Ce se petrece?
Diana Andone: Astăzi, aici, avem ceea ce noi numim extended reality show, care este de fapt o modalitate de a putea arăta mai multe aplicații de realitate virtuală, realitate augmentată, mobile, spectacole pe care noi le-am realizat.
Cum a fost în plimbarea virtuală prin Timișoara?
- Foarte interesant.
Reporter: Ce ați văzut?
- Cel mai interesant mi s-a părut când eram deasupra centrului, chiar deasupra Castelului Huniade, și puteam să văd de sus.
Ce le prezentați celor care vin aici?
- Muzeul Național al Banatului are privilegiul de a fi dezvoltat în ultimii ani, în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara, un proiect, Patrimoniul sub reflectoare, care spune poveștile digitale ale cartierelor istorice. Astăzi sunt un povestitor despre case, obiecte, dar mai ales mici istorioare despre cum trăiau odinioară timișorenii./