Trimișii speciali ai RRA în Ucraina, laureați ai Galei pentru Excelență în Jurnalism
La București, Consiliul Național al Audiovizualului a organizat o Gală pentru Excelență în Jurnalism, un eveniment dedicat recunoașterii publice a devotamentului și profesionalismul jurnaliștilor români care au participat în ultimii doi ani la misiuni în zone de conflict.
Articol de Radiojurnal, 29 Februarie 2024, 22:20
Consiliul Național al Audiovizualului a organizat joi seara la Bucureşti, Gala pentru Excelență în Jurnalism, un eveniment dedicat recunoașterii publice a devotamentului și profesionalismului jurnaliștilor români care au participat, în ultimii doi ani, la misiuni în zone de conflict.
Gala este parte din campania Consiliului Europei destinată promovării protecției și siguranței profesioniștilor din mass-media, iar această categorie de jurnaliști de război, cum li s-a spus pe scenă, la doi ani de conflicte intense în apropierea României, a antrenat un mare număr dintre cei mai curajoși si dedicați confrați ai noștri. Monica Gubernat și Mircea Toma - din partea CNA, Artemiza Chișcă din partea campaniei Consiliului Europei destinată promovării protecției și siguranței profesioniștilor din mass-media,Irina Radu din partea EBU s-au bucurat pentru că desi sunt peste 100 de jurnaliști care și-au pierdut viața făcându-și meseria pentru a relata despre război , toți jurnaliștii români s-au întors cu bine acasă.
Paul Gutierez ,din partea UE- în mesajul său către jurnaliștii români in campania Jurnalists Mater,Campania Consiliului Europei pt.siguranța jurnaliștilor, arăta asemeni lui Ilie Pintea: că ” razboiul continuă. La fel si misiunea noastră”. Siguranța jurnaliștilor depinde direct de respectul și protecția pe care societatea le acordă acestei profesii cu rol esențial în democrație, s-a mai spus, in forme diferite, pe scenă.
Asemeni lui Mario Balint care a vorbit și in numele colegilor săi Ilie Pintea și Alex Buzică de la RRA, au fost premiați 52 de jurnaliștii care și-au povestit emoționați o parte din experiențele trăite în calitate de corespondenți de război în Ucraina și Israel.
”Distanța intre a face o stire si "a fi o știre " e de 200 de metri ,după cum spunea tot Mario Balint descriind experiența trăită la Herson impreună cu Alex Buzică. Atât era intre piata in care se aflau si stația de autobuz in care au căzut rachetele secerând vieti omenesti. Aceasta este distanța intre viață si moarte,dar este foarte important sa fi acolo,asa cum stiu toți colegii români care au fost în Ucraina. Pentru că adevărul meu,Mario Balint,cum ar spune dl.general Spânu ,este un adevăr tactic, unul micuț.. Dar daca Balint spune adevàrul lui tactic, Buzică și Pintea spun adevărul lor tactic ,ascultătorul intr-un final , va contura un adevăr strategic care este foarte important. Noi, cei de la radio , trebuie sa ne debarasăm de emoții, pentru că emoțiile intunecă judecata, iar noi la Radio Romănia,spre deosebire de colegii din televiziuni, spunem si de ce se īntâmplă...nu doar că se intâmplă ceva. Iar clipa limpezirii vine in momentul imediat următor evenimentului cu rachetele căzute in piață.”
Generalul Spânu , și din perspectiva jurnalistului militar , a vorbit și in numele celor care i-au pregătit și îi pregătesc încă pe reporterii noștri de război , care au astfel șansa să-și facă meseria , intr-o mai apropiată cunoaștere a realităților războiului.