Târgul de Carte Gaudeamus s-a deschis la Romexpo București
Sunt peste 200 de participanți, care expun zeci de mii de titluri.
Articol de Radiojurnal, 04 Decembrie 2024, 13:57
Târgul de Carte Gaudeamus, Caravana Radio România face ultima și cea mai importantă oprire din acest an. Este vorba despre ediția bucureșteană a târgului, care s-a deschis cu puțin timp în urmă, la Complexul Romexpo. Sunt peste 200 de participanți, care expun zeci de mii de titluri, multe dintre ele în premieră, iar pe parcursul a cinci zile vor avea loc sute de evenimente editoriale.
Președintele de onoare al ediției, Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai apreciați scriitorii români contemporani, a vorbit azi dimineață, la Radio România Actualități, despre importanța literaturii pentru orice națiune.
AUDIO: Președintele de onoare al ediției, Mircea Cărtărescu.
Mircea Cărtărescu: Mă simt foarte onorat că am fost desemnat preşedinte de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus. Este pentru mine un lucru important și arată, încă o dată, nu importanța mea ca autor, ci importanța ideii de literatură, una dintre ideile care susține orice națiune, care susține educația și cultura de peste tot. Cititorii sunt elementul cel mai important, aș spune eu, din viața culturală națională. Din păcate, în România avem un număr mic de cititori, poate unul dintre cele mai mici din Europa, și de aceea târgurile de carte și festivalurile de carte ș.a.m.d. sunt vitale pentru viața națiunii noastre. Sunt extrem de importante.
Cartea rămâne o constantă și Târgul de Carte Gaudeamus la fel, dovadă cei 31 de ani de când evenimentul captează atenția iubitorilor de lectură, spune președintele director general Radio România, Răzvan Ioan Dincă.
AUDIO: Președintele director general Radio România, Răzvan Ioan Dincă.
Răzvan Ioan Dincă: În această perioadă atât de agitată schimbăm un pic agenda zilei și punem pe agenda zilei cartea. Cred că valoarea cărții se vede și în perioade agitate. În momentul în care te uiți pe agenda publică și vezi discuții despre cărți și despre cultură, în momentul acela știi că societatea are o șansă în plus. Noi credem în această șansă și credem în rolul nostru, al Radio România, de a crea premiza pentru ca această șansă să se manifeste pentru cei care vor să participe, să consume cultură și să citească.