Schimbarea la Faţă a Domnului
Petru, Iacov şi Ioan au văzut pe Muntele Tabor o lumină orbitoare, care iradia din trupul lui Iisus - aşa descriu Evangheliile momentul schimbării la faţă.
Articol de Remus Rădulescu, 06 August 2015, 10:48
Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc astăzi Schimbarea la Faţă a Domnului, care, conform credinţei creştine, aminteşte de faptul că Iisus s-a arătat într-o lumină divină pe Muntele Tabor, înainte de răstignire.
Trei dintre apostolii lui Iisus Hristos au fost martorii celei mai evidente revelaţii că maestrul lor este mai mult decât un simplu om.
Petru, Iacov şi Ioan au văzut pe Muntele Tabor o lumină orbitoare, care iradia din trupul lui Iisus - aşa descriu Evangheliile momentul schimbării la faţă.
Iisus Hrisos era flancat de două personaje ale Vechiului Testament - Moise şi Ilie -, iar un glas din Cer l-a prezentat la Iisus ca pe fiul lui Dumnezeu, de care oamenii să asculte.
Se întâmpla totul cu puţin timp înainte ca Hristos să fie condamnat la moarte şi răstignit.
De aceea, teologia creştină interpretează schimbarea la faţă a Domnului ca pe un gest, prin care El a vrut să-i întărească pe discipolii săi în credinţa că este şi Dumnezeu şi că destinul său nu avea să se încheie pe cruce.
Pentru că este în timpul Postului de Sfânta Maria, Schimbarea la Faţă se prăznuieşte prin dezlegare la peşte.
Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor şi ca zi care marchează despărţirea de vară, astfel că frunzele încep să se îngălbenească, apele să fie mai reci, iar păsările migratoare îşi pregătesc plecarea.