Radio România la 85 de ani
Vă invităm să vizitaţi Casa Radio mâine, de la ora 9 până la ora 17, dar şi sâmbătă, între orele 9 şi 14. Vă aşteptăm la intrarea Radio România din strada Temişana.
Articol de Radio România, 31 Octombrie 2013, 21:43
Radio România împlineşte vineri 85 de ani de la prima emisie.
Pentru a marca aniversarea, organizăm "Zilele porţilor deschise" şi vă invităm să vizitaţi Casa Radio mâine, de la ora 9 şi până la ora 17, dar şi sâmbătă, între orele 9 şi 14, la intrarea Radio România din strada Temişana.
Veţi putea vizita Agenţia de presă RADOR, posturile Radio România 3Net "Florian Pittiş", Bucureşti fm, Antena Satelor, Studioul 31 al Radio România Actualităţi, Studioul Mihai Zirra al Redacţiei Teatru Radiofonic şi Sala Radio.
Seria manifestărilor dedicate aniversării a 85 de ani de Radio România a continuat şi în această seară, cu un nou concert al Orchestrei Naţionale Radio, înscris în agenda Festivalului "Săptămâna Orchestrelor şi Corurilor Radio On Air din 1928", la care au participat înalte oficialităţi şi personalităţi marcante din România.
Sărbătoare a muzicii de calitate la aniversarea Radio România 85
O atmosferă de sărbătoare, jocuri de lumini laser care au transformat, la ceas de seară, faţada Sălii Radio într-o feerie de culori, covor roşu, multe flori şi multă animaţie, personalităţi ale vieţii politice, culturale şi artistice, dar şi o mulţime de spectatori îndrăgostiţi de actul cultural de înaltă calitate – aşa poate fi descris, pe scurt, concertul eveniment care a marcat, joi seară, 31 octombrie, împlinirea a 85 de ani de radiofonie românească şi a tot atâţia ani de la înfiinţarea Orchestrei Naţionale Radio.
Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, avându-i ca solişti pe violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail, Orchestra Naţională Radio au oferit celor prezenţi un program pe măsura evenimentului: compoziţia enesciană Suita pentru orchestră nr. 1 în do major, Ludwig van Beethoven – Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră şi Musorgski-Ravel – Tablouri dintr-o expoziţie.
Invitaţia domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radio România, a fost onorată de Alteţa Sa Regală Principele Nicolae, ambasadori şi membrii ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti, reprezentanţi ai Parlamentului şi ai Guvernului României şi manageri ai instituţiilor culturale de prestigiu din Capitală.
La eveniment au participat directori şi reprezentanţi ai Uniunii Europene de Radio Televiziune (UER) şi ai posturilor publice de radio şi televiziune din Slovacia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria şi Austria, aflaţi în aceste zile în vizită în Bucureşti, cu prilejul aniversării Radio România 85.
Cum nu se întâmplă prea des ca artişti de asemenea calibru să evolueze împreună pe aceeaşi scenă de concert, spectatorii, care au umplut până la refuz Sala Radio, au răsplătit prestaţia virtuozilor cu minute în şir de aplauze.
Iar Radio România a răsplătit, la rândul său, publicul prezent la eveniment, oferind, la încheierea concertului, fiecărei doamne ţi domnişoare câte o floare care să le păstreze şi dincolo de incinta sălii de concert bucuria de a ne fi fost alături la ceas aniversar.
Seria de evenimente dedicată celor 85 de ani Radio România continuă pe 1 noiembrie, de la ora 19:00, chiar în ziua ce marchează cei 85 de ani de radiodifuziune în România, când Sala Radio va găzdui un alt eveniment special: recitalul de la Bucureşti al turneului naţional Vioara lui George Enescu (ediţia a doua), susţinut de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail.
Incursiune în istoria nescrisă a radioului
Agenţia de Presă RADOR marchează cea de-a 85 aniversare a Radio România printr-o serie de produse media care au la bază surse de o valoare documentară deosebită, multe dintre ele unicat, puse la dispoziţie de grupul nostru de Istorie Orală.
Timp de un an, am publicat “365 de radio-istorii”, o rubrică zilnică aflată pe site-ul RADOR , care se încheie vineri, 1 noiembrie 2013. Radio-istoriile sunt mici cronici despre activităţi, întâmplări sau evenimente care au făcut parte din viaţa postului naţional de radio din primul moment al constituirii sale, cu 85 de ani în urmă.
De aici a pornit ideea publicării unei cărţi care le dezvoltă şi le însumează.
Volumul cu titlul “Radio-istorii 1928-1945.Articole din publicaţii radiofonice şi mărturii de istorie orală păstrate în Arhivele Radio România” apare cu ocazia aniversării din acest an, la Editura Casa Radio.
Website-ul aniversar “RADIO ROMANIA 85” şi-a propus să reunească tot acest material documentar în cadrul unei ediţii speciale online care va fi lansată vineri, 1 noiembrie 2013.
Veţi fi purtaţi cu 85 de ani în urmă, la începuturile radiofoniei, la primele sale pietre de hotar, reunite într-un grupaj de mărturii despre cei care au pus bazele instituţiei radioului public.
Într-o grafică impregnată de parfumul epocii interbelice, veţi putea răsfoi albumele familiei radioului, veţi putea asculta muzica diferitelor vârste ale acestuia şi glasul inconfundabil al unor mari personalităţi sau, dimpotrivă, al unor oameni obişnuiţi, dar iremediabil marcate de fiecare dintre etapele istoriei radiofonice: de la anii interbelici, la anii marelui război şi mai apoi de cei ai comunismului.
Pagina “Radio România 85” va putea fi accesată prin intermediul site-ului RADOR , începând de vineri, 1 noiembrie.