Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Premiile ediţiei a treia a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic

FOTO: Tot mai multe posturi de radio din diverse ţări s-au alăturat proiectului Grand Prix Nova realizat de Radio România. Ceremonia de premiere a avut loc Palatul Elisabeta.

Premiile ediţiei a treia a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic
Principele Nicolae la decernarea premiilor ediţiei a treia a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, Bucureşti, iunie 2015. Foto: Alexandru Dolea.

Articol de Radiojurnal, 07 Iunie 2015, 08:26

A treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principesa Moştenitoare Margareta, şi-a desemnat ieri câştigătorii. La categoria Radio Drama premiul întâi a fost obţinut de o producţie din Cehia, iar la teatru scurt de una din Canada. Postul nostru de radio a primit premiul al doilea la secţiunea Teatru scurt pentru spectacolul "Mama", regizat de Ilinca Stihi. Principele Nicolae a felicitat Radio România pentru modul în care a organizat acest festival, care aduce în atenţia publicului o formă unică de artă - teatrul radiofonic.

Principele Nicolae: Teatrul radiofonic reprezintă o formă de a transforma scena în ceva minunat, pentru a transmite concentrat, prin dialog, muzică şi sunete, mesaje complexe. Îi felicit, aşadar, pe toţi participanţii, cât şi pe câştigători, pentru că şi-au asumat această grea misiune de a dezvolta o formă artistică specifică mediului radiofonic. De asemenea, felicit Societatea Română de Radiodifuziune pentru organizarea acestui festival şi concurs, pentru că în continuarea misiunii sale istorice păstrează vie această formă de expresie artistică.

Realizator: Un număr record de producţii - 50 - au fost înscrise la ediţia de anul acesta a festivalului Grand Prix Nova. Totodată tot mai multe posturi de radio din diverse ţări s-au alăturat acestui proiect realizat de Radio România.

Foto: Alexandru Dolea

Posted by România Actualităţi on Saturday, June 6, 2015

Comunicat Radio România

Festivitatea de premiere a laureaţilor celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principesa Moştenitoare Margareta a României, a avut loc astăzi la Palatul Elisabeta.

Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Nicolae al României şi a Preşedintelui Director General al Radio România - Ovidiu Miculescu, cărora li s-a alăturat regizorul şi producătorul elveţian Reto Ott, Preşedintele Juriului şi Directorul Centrul Cultural Media al Radio România - Oltea Şerban-Pârâu, participanţii la festival şi reprezentanţi ai presei.

„Sunt foarte fericit să transmit din partea mătuşii mele, Principesa Margareta a României, felicitări sincere tuturor participanţilor cât şi câştigătorilor de astăzi, care şi-au asumat realizarea la un înalt nivel a unor opere din această artă specială. Radiodifuziunea Română merită şi ea felicitată pentru organizarea acestui festival important”, a declarat Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României.

Oltea Şerban-Pârâu, Directorul Centrul Cultural Media al Radio România, a ţinut să remarce că „este o onoare să ne aflăm aici, astăzi, cu această ocazie specială şi, încă o dată, îmi exprim gratitudinea pentru înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale oferit acestui eveniment. Există activităţi ale radioului, proiecte, provocări, în care investim profesionalism, dăruire, talent artistic şi mult mai mult decât atâta. În timp, unele dintre acestea, cele care vorbesc sufletului, pot deveni nu doar nişte amintiri frumoase, ci adevărate repere, iar Festivalul Internaţional Grand Prix Nova se numără printre acestea”.

Reto Ott, regizor şi producător din Elveţia, preşedintele juriului Grand Prix Nova 2015, a mulţumit Familiei Regale a României pentru găzduirea evenimentului, dar şi organizatorilor de la Radio România pentru profesionalismul lor în munca de structurare a ediţiei de anul acesta a Grand Prix Nova. A anunţat apoi laureaţii festivalului:

SECŢIUNEA TEATRU SCURT

Locul I - Call of Dating, scenariul şi regia Cristal Duhaime şi Mira Burt-Wintonick / WireTap from CBC Radio Canada;

Locul II – Mama, scenariul şi regia Ilinca Stihi / Radio România;

Locul III - Metro. Auditory Hallucinations, scenariul şi regia Dmitry Nikolaev / Radio Russia.

SECŢIUNEA RADIO DRAMA

Locul I – Pescho, scenariul Marek Epstein, regia Petr Mančal / Czech Radio;

Locul II - To Moscow!, scenariul şi regia David Zane Mairowitz / Radio Russia - Radio Kultura;

Locul III - Dry Haze – The Year Without a Summer, scenariul şi regia Werner Cee / Deutschlandradio.

În partea a doua a festivităţii, Oltea Şerban-Pârâu şi Principele Nicolae al României, au oferit trei premii speciale pentru roluri excepţionale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2014 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Laureaţii Premiilor Teatrului Naţional Radiofonic sunt:

Dorina Chiriac – Cea mai bună interpretare feminină, pentru rolurile Caterina din Henric al V-lea, de William Shakespeare şi Mowgli din Învăţăturile ursului Baloo către micuţul Mowgli, scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu din texte semnate de Rudyard Kipling;

Marius Stănescu – Cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul Regele Henric din Henric al V-lea, de William Shakespeare;

Alexandru Potocean – Premiul pentru debut, pentru rolul Gregor Samsa din Metamorfoza, scenariu original de Ion Andrei Puican, inspirat după nuvela omonimă de Franz Kafka.

Un premiu special a fost acordat doamnei Vijay Sadhu, Director de Programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), pentru promovarea Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova printre producătorii din spaţiul asiatic.

Între 1 şi 6 iunie, în sălile de conferinţe ale Hotelului Continental, s-au desfăşurat audiţiile şi dezbaterile juriului şi creatorilor programelor înscrise în concurs, prilej pentru toţi cei prezenţi de a cântări noile tendinţe stilistice, precum şi viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă şi alertă schimbare.

De la tradiţie la modernitate în teatrul radiofonic şi ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăşi formulele de expresie consacrate şi de a oferi publicului o experienţă sonoră inovatoare? Sunt provocările la care au încercat să răspundă participanţii la Grand Prix Nova – Voicing The Future, festival care a adus la Bucureşti, pentru al treilea an consecutiv, cele mai revoluţionare producţii radiofonice din lume.

Festivalul Internaţional Grand Prix Nova s-a adresat deopotrivă creatorilor, specialiştilor, dar şi iubitorilor de teatru radiofonic, obiectivul său fiind acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne. Ediţia 2015 a festivalului a suscitat un mare interes din partea creatorilor de producţii radiofonice din toată lumea, înscriindu-se producţii şi din ţări noi faţă de anii anteriori - Egipt, Estonia, Finlanda, Malaezia, Myanmar, Noua Zeelandă, Polonia, Moldova şi Canada, precum şi un număr important de producători independenţi. În urma preselecţiei riguroase, pe lista Festivalului Grand Prix Nova 2015 au figurat 50 de producţii de înaltă calitate din 28 de ţări din întreaga lume.

Juriul acestei ediţiei 2015 a Festivalului Grand Prix Nova a fost format din personalităţi şi profesionişti de renume: Reto Ott, regizor şi producător din Elveţia, membru al Grupului de Creatori de Spectacol Radiofonic din cadrul EBU (European Broadcasting Union) - preşedintele juriului Grand Prix Nova 2015, Eberhard Petschinka, autor de scenarii de film şi piese de teatru pentru scenă şi radio, regizor şi pictor din Austria, Silvain Gire, scriitor şi jurnalist, co-fondator şi redactor-şef la Arte Radio, Franţa, Vijay Sadhu, personalitate marcantă a radioului indian, Director de Programe al ABU (Asia-Pacific Broadcasting Union), India şi cunoscutul regizor român Mihai Lungeanu.

Premiile anuale ale revistei  "Actualitatea Muzicală"
Cultură 18 Noiembrie 2024, 16:40

Premiile anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală"

Dirijoarea Big Bandului Radio, Simona Strungaru, şi musicalul "Fantoma de la Operă" s-au aflat printre laureaţii galei...

Premiile anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală"
“Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Cultură 18 Noiembrie 2024, 16:04

“Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Proiectul s-a desfaşurat în perioada 15 iulie – 15 noiembrie 2024, în Bucureşti şi Cluj Napoca.

“Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Sculptorul Florin Zhu, între #prieteniidelaradio
Cultură 18 Noiembrie 2024, 08:25

Sculptorul Florin Zhu, între #prieteniidelaradio

Florin Zhu este unul dintre cei mai talentați artiști plastici din noua generație.

Sculptorul Florin Zhu, între #prieteniidelaradio
„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale
Cultură 17 Noiembrie 2024, 15:05

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale

La editura Polirom a apărut cartea lui Octavian Buda „Privirea lui Thanatos. Epidemii, războaie, asasinate, masacre în șase...

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale
A început examenul de intrare în rezidenţiat
Cultură 17 Noiembrie 2024, 13:13

A început examenul de intrare în rezidenţiat

Acesta are loc în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

A început examenul de intrare în rezidenţiat
Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Cultură 17 Noiembrie 2024, 09:30

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Vechi de peste 1.200 de ani, Codex Aureus este cel mai important manuscris medieval aflat într-o colecţie din România.

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze
Cultură 16 Noiembrie 2024, 16:11

Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze

Interviu cu Radu Vancu - poet, prozator, eseist și traducător.

Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze
Corul Madrigal a adus „Visul European” la Chișinău
Cultură 15 Noiembrie 2024, 09:49

Corul Madrigal a adus „Visul European” la Chișinău

Revenit în capitala Republicii Moldova după 30 de ani, Corul „Madrigal - Marin Constantin” a fost ovaționat la scenă deschisă...

Corul Madrigal a adus „Visul European” la Chișinău