"Poliţist, adjectiv" - propunerea României la Oscar 2010
Lungmetrajul a primit peste 20 de distincţii la festivaluri din întreaga lume, fiind distribuit în mai mult de 30 de ţări.
Articol de Bogdan Mihai, 06 August 2009, 16:57
Lungmetrajul "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu, este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", au declarat, joi reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).
Presa internatională a întâmpinat filmul lui Corneliu Porumboiu cu articole şi cronici foarte bune. Prestigioasa publicaţie New York Times scria: "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an". Criticul de film Wesley Morris scria pentru publicaţia Boston: "Film poliţist în aparenţă, «Poliţist, adjectiv» se transformă brusc într-o altfel de investigaţie, una despre funcţie versus filosofie şi care are drept element cheie consultarea dicţionarului. Nu cred că, vreodată, definiţia unui cuvânt a fost, în acelaşi timp, plină de suspans şi cu adevărat amuzantă, ca aici. La Corneliu Porumboiu, discursul face ca filmul să fie deschis, aducându-l aproape de măreţie".
În film, Cristi, un tânăr poliţist, refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de scoală. "A oferi" este pedepsit prin lege. Cristi este de parere că legea se va schimba şi nu vrea sa aibă pe constiinţă viaţa unui tânăr pe care îl consideră iresponsabil. Pentru superiorul lui, însă, cuvântul "constiinţa" are altă semnificaţie.
"Poliţist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu, după "A fost sau n-a fost?", care a câştigat Camera d'Or pentru debut şi premiul distribuitorilor de film - Label Europe - la Festivalul de Film de la Cannes, în 2006, şi a primit peste 20 de distincţii la festivaluri din întreaga lume, fiind distribuit în mai mult de 30 de ţări.