Omul Anului 2011 la Radio România Internaţional
Printre cei pe care au primit nominalizări se află două mari personalităţi care ne-au părăsit în 2011, fostul disident anticomunist şi preşedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, şi Steve Jobs, fondatorul Apple.
30 Decembrie 2011, 14:05
“Omul Anului 2011 la RRI” au fost desemnaţi, în comun, numeroşii cetăţeni care, prin protestele lor de masă, s-au ridicat împotriva regimurilor nedemocratice sau autoritare din ţările lor, în nordul Africii şi Orientul Mijlociu, declanşând “Primăvară arabă”.
Mişcările de protest care au dus la căderea liderilor din Tunisia, Egipt şi Libia şi care zguduie regimurile din Yemen şi Siria au primit cele mai multe nominalizări în cadrul tradiţionalei anchete de opinie lansate anual de Radio România Internaţional (RRI) printre ascultătorii şi utilizatorii de Internet şi de reţele sociale din lume.
Unul dintre numele des rostite de publicul RRI a fost cel al tânărului tunisian Mohammad Bouazizi, care prin gestul său de a se autoincendia şi de a-şi sacrifica viaţa pentru o idee a devenit un accelerator şi un exponent al mişărilor pro-democratice din ţările menţionate.
"Protestarii au avut cu siguranţă un rol important în 2011 şi cred că în anul care tocmai începe vocea lor se va auzi şi mai pregnant", argumenta ascultătorul Domenico Genovese, din Italia.
Printre cei pe care au primit nominalizări se află două mari personalităţi care ne-au părăsit în 2011, fostul disident anticomunist şi preşedinte al Cehoslovaciei, apoi al Cehiei, Vaclav Havel, şi Steve Jobs, fondatorul Apple.
Au primit nominalizări echipele de salvatori de la Fukushima, care şi-au riscat viaţa pentru a reduce efectele unuia dintre cele mai grave accidente nucleare civile, ca şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.
La titlul de “Omul Anului” au fost nominalizaţi mulţi politicieni: cancelarul german Angela Merkel, primul ministru român Emil Boc, premierul rus Vladimir Putin, preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, premierul indian Manmohan Singh, fostul premier italian Silvio Berlusconi, yemenita Tawakkol Karman, colaureată a Premiului Nobel pentru pace pe 2011, celebra luptătoare birmaneză pentru drepturile omului Aung San Suu Kyi, Kisan Baburao Hazare (Anna Hazare), cunoscutul luptător împotriva corupţiei în India, Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Alături de toţi aceştia, au mai fost nominalizaţi “indignaţii spanioli” şi membrii mişcării “Ocupaţi Wall Street-ul!”, dar şi personaje politice care ar putea fi incluse în categoria eroilor negativi: foştii lideri din Coreea de nord, Kim Jong-il, şi din Libia, Muammar Gaddafi.
Dintre sportivi au fost nominalizaţi marele pugilist român Lucian Bute, multiplu campion mondial la versiunea IBF, atletul jamaican Usain Bolt, fotbalistul argentinian Lionel Messi.