Liderul bisericii ortodoxe la Vatican
Liderul ortodocşilor din lumea întreagă, Bartolomeu I, înaltul prelat ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Istanbul, a participat la inaugurarea pontificatul Papei Francisc.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Martie 2013, 17:29
Liderul ortodocşilor din lumea întreagă, Bartolomeu I, înaltul prelat ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Istanbul, a participat marţi la ceremonia de inaugurarea a pontificatului Papei Francisc, pentru ca miercuri sa asiste la adunarea generală cu delegaţiile religioase.
Relaţiile dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică sunt din ce in ce mai strânse.
Va rămâne in istorie imbratisarea liderului distribui catolice, Papa Francisc cu capul bisericii ortodoxe - Patrirahul Ecumenic Bartolomeu I.
Evenimentul a avut loc in cadrul audientei generale a Suveranului Pontif cu reprezentanţii Bisericilor şi comunităţilor ecleziale, reprezentanţilor poporului ebraic şi a diferitelor religii, intalnirea care a avit loc miercuri dimineata, în Sala Clementină, din Palatul Apostolic.
Sfântul Părinte a amintit speciala legătură spirituală cu poporul evreu şi importanţa cooperării cu credincioşii altor religii, ca şi obiectivul unităţii dintre cei care cred în Cristos.
Dialogul interreligios "trebuie să continue"
Noul Papă a subliniat ca doreşte continuarea dialogului intereligios, început de peredecesorii săi.
"Din partea mea, vreau sa va asigur, pe linia predecesorilor mei, dorinţa ferma de a urmări calea dialogului ecumenic şi multumesc şi cu acest prilej Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Crestinilor pentru sprijinul pe care vor continua sa ni-l ofere, in numele meu, pentru aceasta cauză nobilî" a subliniat Papa Francisc.
De la Marea Schismă din anul 1054, nici un patriarh de la Constantinopol nu a mai fost prezent la inaugurarea unui pontificat la Vatican.
Episcopul Romei s-a adresat apoi reprezentanţilor poporului evreu cu care – a spus – „avem o legătură spirituală specială", in vreme ce musulmanilor le-a mărturisit ca apreciaza mult prezenţa lor: "în aceasta văd un semnal tangibil al voinţei creşterii stimei reciproce şi a cooperării pentru binele comun al umanităţii”.
Biserica Catolică – a explicat Suveranul Pontif – este conştientă de importanţa dialogului interreligios, dar si de rolul pe care biserica il are in societate: "noi putem face mult pentru binele celor săraci, lipsiţi de apărare, suferinzi, pentru a favoriza justiţia, pentru promovarea reconcilierii şi construirea păcii”.
În finalul discursului sau, Papa Francisc a amintit valoarea mărturisirii „deschiderii faţă de transcendenţă, sădită în inima omului”, perspectiva din care "ne simţim aproape de bărbaţii şi femeile care, chiar dacă nu se recunosc ca aparţinând la nici o tradiţie religioasă, se simt oricum în căutarea adevărului, a bunătăţii şi frumuseţii lui Dumnezeu şi care sunt aliaţii noştri preţioşi în angajarea în apărarea demnităţii omului, în construirea unei convieţuiri pacifice între popoare şi în păzirea cu grijă a creaţiei”.
Din partea Bisericii Ortodoxe Române au fost prezenţi la audienţa generală de miercuri, de la Vatican, mitropolitul Iosif, arhiepiscop al Europei Occidentale şi Meridionale si episcopul Siluan, al Episcopiei ortodoxe române din Italia.