La TVR, mentalitatea este "undeva înainte de anii '90"
Într-un interviu acordat publicației online DC News, președintele Radioului public Ovidiu Miculescu a vorbit despre "situația critică" de la Televiziunea publică.
Articol de Ionuţ Iamandi, 30 Septembrie 2014, 12:32
Într-un interviu acordat publicației online DC News, președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune Ovidiu Miculescu a încercat să evidențieze ceea ce el a numit "şirul de erori de management absolut cumplit" de la Televiziunea publică.
El a spus că Televiziunea publică este într-o situație critică din cauza unei "inconstanțe a gestului politic", lipsei unui proiect managerial și mentalității din TVR aflată "undeva înainte de anii '90".
"Televiziunea Română este în drumul spre mormânt, sigur, plastic spun lucrul acesta.
"Nu cred că, în această situaţie, mai poate fi salvată, deşi soluţii există.
"Soluţii există, dar pentru asta trebuie să înţelegi industria, trebuie să ai o expertiză, trebuie să ai un proiect, trebuie să ai capacitatea de a convinge mecanismul că el poate funcţiona, trebuie să pui un steag în fruntea armatei şi să ai argumente care să convingă oamenii că se poate învinge", a spus președintele Radioului public.
Ovidiu Miculescu a vorbit prima oară despre "dezastrul de la TVR" în urmă cu aproximativ o săptămână, într-un interviu în ziarul Jurnalul Național.
TVR, în pericol de a fi închisă
Recent, preşedintele TVR Stelian Tănase a declarat că televiziunea publică nu va supravieţui financiar "dacă nu se va găsi un mod de a dialoga cu sindicatele".
"Dacă nu se întâmplă nimic şi rămânem doar aşa să ne acuzăm unii pe alţii, la primăvară se închide TVR.
"Orice scamatorii sau îngăduinţă am avea de la un guvern sau altul, se închide.
"Lucru cu care sunt de acord, dar să o deschidem după o lună, cu o nouă schemă, cum s-a întâmplat şi în Grecia şi în alte ţări", a spus Stelian Tănase luna trecută, în timpul unei audieri în Comisia de Cultură din Senat.
Potrivit unui raport prezentat în martie anul acesta de către conducerea TVR, datoriile Televiziunii publice se ridicau la acea vreme la 180 de milioane de euro, mare parte fiind către bugetul de stat.
Proiectele Radioului
Tot în cadrul interviului acordat DC News, Ovidiu Miculescu a vorbit despre proiectele de viitor ale Radioului Public.
"Radioul Public are un proiect și funcționează după regulile industriei.
"La Radioul Public s-a creat o echipă care lucrează bine. Mai mult decât atât, are capacitatea a privi înainte și nu de a gestiona problemele de astăzi sau, și mai rău, crizele din trecut.
"Sigur că Radioul Public are încă probleme de mentalitate și încă există oameni care trăiesc în mentalul anilor '85... Aceasta este cea mai mare problemă și cea mai mare provocare pentru echipa managerială", a spus Ovidiu Miculescu în interviul acordat la DC News.
Principalele declarații ale președintelui director general al Societății Române de Radiodifuziune Ovidiu Miculescu, așa cum au fost prezentate de publicația online DC News.
Ovidiu Miculescu: Radioul Public are un proiect și funcționează după regulile industriei
Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) are un profit net de 6 milioane lei în prima jumătate a anului 2014. Și 2013 s-a încheiat pe profit, acesta fiind destinat investițiilor. Ovidiu Miculescu, președinte-director general al SRR, a arătat care este explicația pentru care Radioul Public nu înregistrează pierderi.
Întrebat dacă există o legătură între audiența mare și cultură, Ovidiu Miculescu a zis: "Se poate genera un lucru interesant, absolut digerabil în sensul de consum media din cel mai arid subiect. Cei care produc un astfel de lucru trebuie să fie suficient de pasionați, de cunoscători ai industriei media și de inteligenți. De asemenea, trebuie să aibă soluții".
"Nu există performanță fără competiție. În multe instituții publice, competiția a dispărut. A apărut această categorie de foarte buni excutanți, dar a dispărut aproape în totalitate oamenii creativi, inventivi și oamenii care fac diferența. Radioul Public insistă pe aceste zone și plus că în aici se muncește mult, nu se doarme noapte, se generează nervi, se cercetează foarte mult, se respectă jocurile industriei, dar se respectă totodată și misiunea publică. Iată că audiențele reprezintă răspunsul publicului la ceea ce producem. Povestea asta cum că nu se poate... nu există", a subliniat Ovidiu Miculescu.
Amintim că anul 2013 se pare că a fost cel mai bun an din istoria recentă a radioului.
Ovidiu Miculescu: "două proiecte importante"
Ovidiu Miculescu, președinte-director general al Societății Române de Radio, a vorbit despre proiectele de viitor ale Radioului Public.
"Sunt mai multe lucruri pe care noi le pregătim. În primul rând, întărim calitativ proiectele pe care le avem. Începem să lucrăm la componenta video inclusiv pe aceste proiecte. Avem două proiecte importante: unul în domeniul literar pentrul anul 2014 și încă unul pe care nu pot să vi-l spun. Noi, la acest moment, suntem cei mai importanți jucători de pe piața media culturală din România. Facem gesturi de cultură de bună calitate, constante, cu priză la public din care nu ieșim demolați financiar. Domeniul cultural este foarte important pentru că foarte puține mijloace mass-media au grijă de niște valori care trebuie păstrate(...) De asemenea, pe partea de informare... suntem pregătiți și pentru campania prezidențială. Pe plan financiar stăm bine. Vom încheia cu siguranță și 2014 pe plus", a spus Ovidiu Miculescu.
Ovidiu Miculescu despre situația din TVR
Ovidiu Miculescu, președintele-director general al Societății Române de Radio, face praf ”managementul” lui Stelian Tănase, președintele TVR.
Video: Ovidiu Miculescu despre situația de la Televiziunea Română.
Directorul Radioului public se opune creșterii taxei radio-tv, solicitată Parlamentului de Stelian Tănase. SRR conduce în topul audiențelor și susține numeroase proiecte culturale, de la festivaluluri de muzică până la târgurile de carte Gaudeamus, în vreme ce TVR are segmente întregi de program cu audiență zero, un rating la pământ, datorii uriașe și a renunțat la festivaluri celebre din cauza problemelor financiare.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) are datorii istorice de 787,8 milioane de lei. Nu există, în prezent, un plan coerent de salvare a instituției, lipsită, în primul rând, de public. Audiențele TVR sunt catastrofale, în ciuda bugetului imens. Președintele TVR, Stelian Tănase, a cerut creșterea taxei tv. În acest timp, Radio România se află în topul audiențelor radio, are profit, susține mai multe festivaluri, orchestre și proiecte culturale, ca și un post românesc la Chișinău. Președintele SRR, Ovidiu Miculescu, se opune creșterii taxei încasate de posturile publice, demonstrând că se poate face performanță cu bugetul existent.
Lucrurile par să meargă într-o direcție proastă la televiziunea publică, iar Ovidiu Miculescu, președinte-director general al Societății Române de Radio a spus că, deși există soluții, Televiziunea Română va fi greu de salvat.
TVR este în drumul spre mormânt
"La Televiziunea Română este o problemă care s-a acumulat în timp. Nu a început dezastrul ieri. Fiecare manager care a ajuns acolo a produs deficitul lui. Din punctul meu de vedere, este un șir de erori de management absolut cumplit, grefat pe o inconstanță a gestului politic. Televiziunea Română nu a încercat și nu a vrut să abordeze nu ceea ce înseamnă reformă, dar măcar să se apropie de anii pe care îi traversează. Mental, și Televiziunea este undeva înainte de anii '90. Managerii nu au reușit să vină cu un plan fezabil. Cred că nici nu au reușit să radiografieze foarte exact ceea ce se întâmplă acolo și atunci rezultatele se văd. Televiziunea Română este în drumul spre mormânt. Nu cred că mai poate fi salvată, deși soluții există. Pentru acest lucru, trebuie să înțelegi industria, să ai expertiză, să ai un proiect și să ai argumente că se poate învinge", a spus Ovidiu Miculescu.
Așa-zisele presiuni, un zar de fugă pentru incompetenți
Săptămâna trecută, Stelian Tănase a declarat că există presiuni politice greu de imaginat la Televiziunea Română. Ovidiu Miculescu a abordat și subiectul presiunilor politice de la Televiziunea Română și a vorbit despre ratingul înregistrat de acest post de televiziune.
"În momentul când ratingul mediu este de 0,4, iar acesta se face datorită a trei emisiuni cu un rating de 2,5, iar restul fiind toate cu 0... întrebarea este: să te influențez ca să obțin ce? Credeți că este o miză atât de mare pe acele momente de 0,0? Probabil că unii influențează, în sensul în care cetățenii și Guvernul se întreabă cum se poate ca un rating de 0,4... să coste 150 de milioane de euro pe an. Întrebarea legitimă ar fi: nu s-ar putea face un rating de 0,4 cu 30 de milioane de euro? Cred că povestea asta cu presiunile politice reprezintă un zar de fugă. Este mai simplu să spui că altcineva este de vină, iar tu ești îngerul imaculat, plin de bune intenții și cu dorințe de mai bine. Eu nu pot să știu dacă la Televiziunea Română s-au făcut presiuni politice sau nu, dar de obicei se fac presiuni doar acolo unde obții ceva", a mai zis Ovidiu Miculescu.
Mărirea taxei: ”mâna întinsă care nici măcar nu spune o poveste”
"În momentul în care nimeni nu este interesant de un raport între cheltuieli și eficiența lor sau dacă nu există interes pentru banul public... lucrurile așa arată. Eu cred că sunt lucruri acumulate în timp. Cred că pentru mulți Televiziunea a fost o vacă de muls. Cert este că Televiziunea a fost dusă la groapă și, în continuare, unii cetățeni sunt senini și nu au alte soluții decât să solicite ba mărirea taxei, ba ștergea datoriilor, fără a oferi vreo garanție că lucrurile nu se vor întâmpla exact la fel. În plus, în momentul în care ceri ceva, ai ajuns la capătul drumului și tu nu mai ai nicio soluție. Cea mai simplă soluție este mâna întinsă, dar și pentru asta îți trebuie o poveste frumoasă. Este trist ce se întâmplă la Televiziunea Română. Acolo sunt încă foarte mulți oameni buni care vor să muncească", a conchis Ovidiu Miculescu.