Joia Mare
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt în Joia Mare, ziua în care-şi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi de judecarea lui Iisus.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Aprilie 2019, 09:10
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sunt în Joia Mare, ziua în care-şi amintesc de Cina cea de Taină, de arestarea şi de judecarea lui Iisus.
Credincioşii vor participa joi seară la Denia celor 12 Evanghelii, care evocă ultimele momente din viaţa lui Iisus Hristos până la răstignire.
Un fragment din această slujbă se va auzi şi la Radio România Actualităţi în direct de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, începând cu ora 18 şi 15 minute.
Despre semnificaţia zilei, Remus Rădulescu: "La ultima cină pe care a luat-o cu ucenicii, Iisus Hristos a instituit Sfânta Liturghie, ritualul care oferă creştinului posibilitatea să se împărtăşească cu trupul şi sângele Domnului.
În aceeaşi zi, conform Evangheliei lui Ioan, Iisus a făcut gestul umil de a spăla picioarele ucenicilor.
După Cina cea de Taină, Domnul s-a retras în Grădina Ghetsimani ca să se roage.
Acolo a fost arestat, în urma trădării lui Iuda.
A fost judecat în faţa arhiereilor evrei şi condamnat la moarte pentru blasfemie.
Relatarea acestor momente o vor auzi credincioşii în această seară la Denia din Joia Mare, slujbă în care sunt citite 12 fragmente din Evanghelie care vorbesc despre arestarea, judecata, condamnarea şi răstignirea lui Iisus Hristos."
Joi dimineaţă, la catedrala Arhiepiscopală a Dunării de Jos din Galaţi, are loc tradiţionala slujbă a spălării picioarelor, după pilda Mântuitorului Isus Cristos.
Arhiepiscopul Casian va spăla ritualic picioarele a 12 copii orfani, pe care apoi îi va binecuvânta şi le va oferi îmbrăcăminte şi încălţăminte noi.
Şi la catedrala greco-catolică din Cluj, va avea loc ceremonia prin care episcopul va spăla picioarele a 12 studenţi la teologie, în amintirea gestului făcut de Isus Cristos celor 12 apostoli."