Invierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a crestinilor
Potrivit invataturii crestine, după moartea pe cruce, Iisus Hristos se pogoară în iad pentru a le vesti şi celor de acolo Evanghelia şi pentru a-i duce în raiul făgăduit prin prooroci.
23 Aprilie 2011, 14:48
Dupa cel mai aspru post dintre toate cele patru de peste an, creştinii sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
Postul Paştelui este considerat cel mai important post bisericesc deoarece culminează cu Patimile şi Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare creştină.
Potrivit credinţei ortodoxe, credincioşii trebuie să se spovedească în timpul postului, pregătindu-se pentru impărtăşanie. Pe durata postului, nunţile sunt interzise.
Postul cel mare este caracterizat prin renunţarea la multe alimente, intensificarea rugăciunilor, mai ales participarea la slujbele din biserici, îmbunătăţirea personală şi multă generozitate fata de cei aflaţi în nevoi.
Slujbele oficiate în bisericile ortodoxe amintesc de coborârea Mântuitorului în iad şi semnifică biruinţa asupra morţii.
Potrivit credinţei crestine, în seara Invierii sufletul lui Hristos se află în iad, unde s-a pogorât după moartea pe cruce, pentru a le vesti şi celor de acolo Evanghelia şi pentru a-i duce în raiul făgăduit prin prooroci.
Acest eveniment este simbolizat la Ierusalim prin slujba ortodoxă a venirii Luminii Sfinte.
Ritualul este oficiat de Patriarhul Ierusalimului, care intră în Sfântul Mormânt, unde are loc aprinderea considerata miraculoasă a unei candele, din a cărei lumină se aprind mai apoi toate lumânările din noaptea de Paşte.
Audio: Radio Romania Actualitati este singurul post de radio care a transmis Slujba Luminii sfinte din Biserica Sfântului Mormânt, de la Ierusalim (inregistrarea integrala a transmisiunii).
Prima săptămână de după Paşte se numeşte Săptămâna Luminată, iar conform credinţei, în această săptămână uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului închise.
Traditia aminteste ca persoanele care mor în această săptămână sunt primite în rai, indiferent de păcatele care le-a facut, deoarece acestea vor fi iertate.
Transmisiuni in direct de la Bucuresti, Cluj-Napoca, Ierusalim si Vatican
Radio Romania Actualitati transmite in seara Invierii din mai multe locuri din tara si strainatate, intre orele 23.55 si 03.00.
Reporterii Romania Actualiati vor fi la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, la Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, la Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca si la Ierusalim.
De la Vatican sunt transmise momente de la Vigilia Pascală din Catedrala Sf. Petru.
De asemenea, duminica, de la 12.00 la 13.00, Radio Romania Actualitati transmite in direct de la Catedrala Patriarhala din Bucuresti Vecernia Învierii – „A doua Înviere”.