Învăţământul profesional, prezentat elevilor de clasa a VIII-a
Elevii de clasa a VIII-a şi părinţii lor primesc consiliere şi informaţii legate de învăţământul profesional, care va funcţiona din toamnă în formula de trei ani.
Articol de Radiojurnal, 13 Mai 2014, 14:30
În aceste zile, elevii de clasa a VIII-a pot alege ce vor să facă după absolvire.
Ei şi părinţii lor primesc consiliere şi informaţii legate de învăţământul profesional, care va funcţiona din toamnă într-o nouă formulă: va dura trei ani, iar oferta şcolilor va fi corelată cu cerinţele de pe piaţa muncii.
În ţară, mai multe instituţii şcolare îşi prezintă deja oferta educaţională.
În judeţul Covasna, trei licee tehnologice din Sfântu Gheorghe îşi promovează împreună oferta pentru învăţământul profesional: au editat un catalog de promovare cu specializările şi calificările profesionale oferite pentru anul viitor şi o prezentare a condiţiilor de instruire asigurate.
În judeţul Suceava este lipsă de meseriaşi, iar revigorarea învăţământului profesional este o măsură binevenită, după cum i-a explicat corespondentei Mihaela Buculei profesoara Mariana Ţuca.
Mariana Ţuca: Colegiul Tehnic Mihai Băcescu a propus un plan de şcolarizare pentru învăţământul profesional pe două domenii de pregătire de bază: industrie textilă şi pielărie, şi celălalt - mecanică, pe calificările confecţionări produse textile şi mecanică auto.
Reporter: Ce întreprindeţi în această perioadă pentru a face cunoscute aceste calificări?
Mariana Ţuca: Am făcut procedura de preselecţie a absolvenţilor claselor a VIII-a, o informare la toate şcolile gimnaziale, atât din localitate, cât şi din zonă, prin care elevii absolvenţi ai claselor a VIII-a, cât şi părinţii acestora vor şti ce propunem noi şi ce pot ei alege spre a învăţa o meserie".
Elevii beneficiază de susţinere financiară pe parcursul şcolii profesionale, sub forma unei burse profesionale, în cuantum de 200 de lei.