Frescă unică în România, descoperită la Sibiu
Pictura murală datează din secolul al XVII-lea şi înfăţişează scene din războiul troian. Pictura stătea ascunsă sub nu mai puţin de 13 straturi de tencuieli şi zugrăveli.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 16 Septembrie 2013, 10:59
Într-o veche clădire-monument istoric din Piaţa Mare a Sibiului a fost descoperită o frescă unică în România.
Pictura murală datează din secolul al XVII-lea şi înfăţişează scene din războiul troian.
Existenţa ei era pomenită într-o scriere a vremii, dar pictura stătea ascunsă sub nu mai puţin de 13 straturi de tencuieli şi zugrăveli.
După 2 ani de muncă, un restaurator sibian, Liviu Ciungan Tudoran , a reuşit să scoată la lumină pictura de pe un perete, dar fresca este mult mai mare ea acoperind toţi pereţii încăperii, adică o suprafaţă de 80-100 metri pătraţi , după estimările restauratorului.
Însă din lipsa banilor necesari continuării restaurării, proprietarul spaţiului a oprit lucrările de decapare.
Nu se ştie încă dacă această frescă cu scene din războiul troian, unică în România ca tematică, va intra într-un circuit cultural-turistic pentru a putea fi văzută de publicul larg.
Până una alta, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a deschis o expoziţie de prezentare a acestei fresce, care va putea fi vizitată în Cabinetul de cartografie a Palatului Brukenthal până în data de 27 octombrie.
În Sibiu, mai multe clădiri-monument din centrul istoric al oraşului, astăzi spaţii publice sau locuinţe particulare, adăpostesc decoraţii murale vechi de sute de ani. Unele au fost restaurate dar altele nu.