Dirijorul Valeri Gergiev, la Festivalul Enescu
Seara zilei de 11 septembrie aduce la Festivalul "George Enescu" concertul susţinut de Orchestra Simfonică a Teatrului "Mariinski" din Sankt Petersburg dirijată de celebrul Valeri Gergiev.
Articol de Radio România Muzical, 10 Septembrie 2011, 20:01
În 11 septembrie, de la ora 11,00, violoncelistul Adrian Brendel, fiul lui Alfred Brendel are programat un recital la Sala Mică a Palatului, în compania pianistului Tim Horton.
Adrian Brendel a studiat la Colegiul Winchester, la Universitatea din Cambridge şi cu Frans Helmerson la Conservatorul din Köln, dar şi cu profesori de renume cum ar fi Alexander Baillie, Miklós Perényi şi William Pleeth, alături de care a dezvoltat o afinitate deosebită pentru repertoriul muzicii de cameră de la o vârstă fragedă.
A urmat cursuri de măiestrie cu György Kurtág şi cu membrii cvartetului Alban Berg.
Alături de tatăl său a realizat înregistrarea integralei lucrărilor pentru violoncel si pian de Beethoven, Sonata în La Major fiind nominalizată în topul BBC Radio 3 pentru programul "Construirea unei Biblioteci".
Tim Horton a studiat la Chetham's School of Music din Manchester, unde i-a avut ca profesori pe Ryszard Bakst, Heather Slade-Lipkin şi Charles Hopkins.
În 1995, Tim a absolvit Trinity College din Cambridge.
Colaborează cu orchestre precum Orchestra Filarmonică Regală din Liverpool, Orchestra Simfonică din Bournemouth, Orchestra Simfonică din Trondheim sau Birmingham Contemporary Music Group. În 2005 Tim Horton a fost ales ca bursier al Klavier Festival Ruhr, la recomandarea lui Alfred Brendel.
Adrian Brendel şi Tim Horton colaborează în mod regulat, au susţinut împreună turnee în Spania, Germania, Italia şi Regatul Unit şi recitaluri anuale la Plush Festival.
Cei doi vor interpreta Sonata în la minor de Alexander von Zemlinsky, Sonata op. postum şi Trei piese op.11 de Anton Webern, Rapsodia I de Béla Bartók şi Sonata I op. 26 nr. 1 în fa minor de George Enescu.
Recitalul - transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural - va fi reluat în ţară, la Sibiu în 12 şi la Cluj-Napoca în 13 septembrie.
(Petra Gherasim şi Hajnalka Kerekes)
19.30 Festivalul Internaţional "George Enescu" - ediţia XX
Cu siguranţă că printre principalele atracţii ale acestei ediţii a Festivalului "George Enescu" se numără şi cele două concerte ce vor fi susţinute de Orchestra Simfonică a Teatrului "Mariinski" din Sankt Petersburg dirijată de celebrul Valeri Gergiev, în 11 şi 12 septembrie, la Sala Mare a Palatului din Bucureşti.
Una dintre cele mai longevive din Rusia, orchestra amintită a interpretat în premieră, de-a lungul timpului, titluri de referinţă semnate de Ceaikovski, Prokofiev sau Şostakovici. Director general al Teatrului Mariinsky, celebrul Valeri Gergiev este, de asemenea, dirijorul principal al Orchestrei Simfonice din Londra.
--fb1 În 11 septembrie, la Sala Mare a Palatului, muzicienii ruşi pot fi ascultaţi interpretând Uvertura operei "Tannhäuser" de Richard Wagner, Prometeu - Poemul focului op. 60 de Aleksandr Skriabin şi Poemul simfonic "O viaţă de erou" op. 40 de Richard Strauss.
Solist: pianistul Alexander Toradze.
Concertul începe la ora 19,30 şi va fi difuzat în transmisiune directă de Radio România Muzical şi Radio România Cultural..
(Ioana Marghita şi Hajnalka Kerekes)
22.30 Festivalul Internaţional "George Enescu" - ediţia XX
Ultima apariţie în Festivalul "George Enescu" a pianistului şi dirijorului Christian Zacharias este probabil la fel de aşteptată ca şi precedentele două.
După incendiarele sale concerte de la miezul nopţii propuse în precedentele ediţii, anul acesta, Christian Zacharias şi ansamblul pe care îl conduce - Orchestra de
Cameră din Lausanne, vin în faţa publicului bucureştean cu programe alcătuite exclusiv din lucrări de Robert Schumann - un omagiu adus compozitorului de la naşterea căruia s-au împlinit 200 de ani în 2010.
În seara zilei de 11 septembrie muzicienii vor interpreta Simfonia a IV-a în re minor op. 120 (versiunea 1851), Introducere şi Allegro appassionato pentru pian şi orchestră în Sol Major op. 92 şi Simfonia I în Si bemol Major "Primăvara" op.38.
Christian Zacharias va putea fi urmărit şi în acest concert în dublă ipostază: cea de dirijor şi solist.
Orchestra de Cameră din Lausanne este un ansamblu cu tradiţie, fondat în anul 1942. Dintre dirijorii care s-au perindat pe la pupitrul acestei formaţii îi putem aminti pe Ernest Ansermet, Paul Hindemith sau Ton Koopman.
De asemenea, Lawrence Foster a fost unul dintre directorii artistici ai Orchestrei de cameră din Lausanne, ocupând acest post între anii 1985 şi 1990.
Actualul director artistic al ansamblului este Christian Zacharias, care a fost numit "Artistul anului" în 2007 în cadrul Galei Midem Classic Awards.
Este dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Göteborg, dar se află regulat alături de cele mai prestigioase orchestre din întreaga lume.
Concertul poate fi ascultat în transmisiune directă, de la ora 22.30, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.
(Petra Gherasim şi Hajnalka Kerekes)
Mai multe informaţii şi ştiri puteţi găsi pe pagina dedicată evenimentului.
Programul zilei de duminică |