Conferința "Media & Culture Days", la București: Impactul inteligenței artificiale asupra viitorului mass-media
"Dezbaterile acestea au o însemnătate specială, pentru că sunt organizate în luna în care celebrăm 95 de ani de la prima emisie a Radiodifuziunii Române", a amintit Președintele Director General al Radio România, Răzvan Ioan Dincă.
Articol de Mihaela Helmis, 17 Noiembrie 2023, 07:18
Impactul inteligenței artificiale asupra viitorului mass-media, dar și a serviciilor publice de radio s-a aflat joi în centrul dezbaterilor organizate de Radio România în parteneriat cu ABU (Uniunea Radiodifuzorilor din regiunea Asia-Pacific). Mihaela Helmis a urmărit câteva puncte de vedere.
Cum armonizați culturile, cele ale Nordului, cu cele ale Sudului, într-un spațiu atât de întins precum zona Asia-Pacific? Și care este rolul culturii? A fost întrebat Ahmed Nadeem, secretar general al Asociației Radio TV Asia-Pacific.
Ahmed Nadeem: Vorbim despre cultură din Turcia până în Insulele Solomon. Cred că singurul mod în care putem găsi un numitor comun este crearea respectului. A afla și a respecta. Cred că diferitele culturi și diversitatea creează numeroase oportunități pentru media, ne ajută să spunem povești pe aceleași teme de interes, dar aducând audienței moduri diferite de abordare și accente diferite. Aflând despre cultura celuilalt îl respectăm și îi respectăm cultura. Cred că cel mai important rol al posturilor publice este să creeze un mediu în care e posibil respectul, respectul fiecăruia, cunoscându-ne.
Dan Șanta: După cum ați văzut în program, cel puțin jumătate din conferință este dedicată inteligenței artificiale, modul în care media publică poate beneficia de inteligența artificială, de modul în care cultura media publică și inteligența artificială pot fi împreună un trio de succes.
Reporter: Spune Dan Șanta, recent ales membru al Comisiei de Programe al Asociației Radio TV Asia-Pacific. Iar răspunsul lui Ahmed Nadeem nuanțează ferm situația în rapidă evoluție în care ne aflăm.
Ahmed Nadeem: Folosim datele, iar felul în care inteligența artificială tratează o temă atunci când spunem o poveste se bazează pe date, pe informații care sunt la dispoziția sistemului. Dar componenta umană nu lipsește. Și aș accentua o nuanță când vine vorba despre posibila înlocuire și în media a oamenilor cu inteligența artificială. Important e să o folosim ca pe o unealtă, pentru că altfel neîncrederea ascultătorilor va fi în creștere. Dar, ca orice unealtă, și inteligența artificială are două tăișuri: una poate fi pozitivă, alta dezastruoasă. Și în media prin care comunicăm acest adevăr, știm tot mai mult că înlocuirea nu este una între om și inteligență artificială, ci aceia care știu să o folosească îi vor putea înlocui pe cei care nu știu.
Realizator: "Dezbaterile acestea au o însemnătate specială, pentru că sunt organizate în luna în care celebrăm 95 de ani de la prima emisie a Radiodifuziunii Române", a amintit, la rândul său, Președintele Director General al Radio România, Răzvan Ioan Dincă.
"Radio România a creat o platformă de dialog unde profesioniști media publice din Asia și Europa au un schimb deschis de idei, experiențe și bune practici, iar forța noastră constă", a mai arătat Răzvan Dincă, "în responsabilitatea noastră dublă ca post de Radio Public Național și producători de cultură".
Conferința organizată de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Radiodifuzorilor din Asia-Pacific, este susținută de BRD și Biblioteca Centrală Universitară.