Catolicii celebrează duminică Învierea lui Iisus
Slujba Sfintelor Paşti în Biserica Romano-Catolică are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Radio România Actualităţi va transmite în direct slujba de la Catedrala Sf. Iosif.
Articol de Sorin Solomon, 30 Martie 2013, 12:11
În această noapte, creştinii romano-catolici şi protestanţi celebrează Învierea Domnului; ei sărbătoresc mâine Paştele, cea mai mare sărbatoare a creştinătăţii, cu 5 săptămâni înaintea ortodocşilor şi greco-catolicilor, cel mai mare interval între sărbătoarea Învierii Domnului la cele două Biserici.
În România, aproximativ două milioane de creştini sărbătoresc Învierea Domnului.
În această noapte, de la ora 23.30, Radio România Actualităţi va transmite în direct slujba oficiată în Catedrala Romano-catolică Sfântul Iosif din Bucureşti.
În primul moment are loc binecuvântarea focului nou, care se face în afara bisericii, urmează binecuvântarea candelei pascale, care reprezintă simbolul lui Cristos, conform unui documentar realizat de agenţia Agerpres.
Slujba de Paşti în Biserica Romano-Catolică
Intrarea în biserică, în care nu este aprinsă nici o lumină, se face cu candela pascală aprinsă, purtată de diacon.
Prima dată, protosul aprinde lumânarea sa de la candelă, apoi fac acelaşi lucru toţi clericii şi credincioşii.
După aceea, candela pascală este tămâiată şi se cântă "Exultetul" (Laus paschalis).
Urmează citiri din Sfânta Scriptură (din Facere, Ieşire, Isaia şi Numeri), apoi se face prima parte a litaniei sfinţilor.
Apoi se binecuvântează apa Botezului pentru tot anul, în care se amestecă Sfântul Mir şi untdelemn pentru botez.
În slujba din noaptea Învierii, teologia romano-catolică nu pune accentul pe serbarea învierii lui Cristos, ci toată slujba este legată de botezul catehumenilor (persoane care se pregătesc pentru primirea botezului).
Urmează lepădările (exorcismele) şi voturile unirii cu Cristos, în care se repetă lepădările şi voturile de la taina Sfântului Botez.
În acest timp, toţi credincioşii ţin lumânări aprinse, după care are loc momentul botezului, dacă cineva este pregătit.
La sărbătoarea Învierii din 2012 celebrată la Vatican, papa Benedict al XVI-lea a deschis slujba Vigiliei Pascale în Bazilica Sfântul Petru.
După ritualul binecuvântării focului şi pregătirea lumânării pascale în atrium, papa a adus lumânarea aprinsă în bazilica scufundată în întuneric, urmat de preoţi şi episcopi. La proclamarea "Lumen Christi" ("Lumina lui Cristos"), mii de lumânări au fost aprinse, apoi bazilica a fost iluminată în întregime.
Suveranul pontif a administrat la slujba de Paşti din 2012 cele trei taine ale botezului, confirmaţiunii (mirungere) şi primei comuniuni (euharistie) pentru opt catehumeni adulţi, trei bărbaţi şi cinci femei, de naţionalitate germană, italiană, albaneză, turkmenă, americană, slovacă şi cameruneză.
În Biserica Romano-Catolică se păstrează vechea tradiţie a Bisericii creştine de a se boteza catehumenii în noaptea Învierii.
Apoi se citeşte partea a doua a litaniei sfinţilor şi începe Liturghia, în timpul căreia se folosesc veşminte de culoare albă.