Biblioteca Academiei Române a lansat monografia "Istoria Bibliotecii Academiei Române 1919 - 1947"
Ioan-Aurel Pop: Biblioteca Academiei Române e, fără îndoială, cea mai importantă bibliotecă-tezaur și cea mai valoroasă bibliotecă de erudiție și de acribie din România.
Articol de Mihaela Helmis, 15 Octombrie 2024, 18:51
Multă lume spune că bibliotecile nu-şi mai au rostul şi că vor deveni muzee ale cărţii - a deplâns astăzi preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la lansarea monografiei "Istoria Bibliotecii Academiei Române 1919-1947".
Ioan-Aurel Pop a insistat că biblioteca rămâne un tezaur, care va fi folosit mult timp de acum încolo de către adevăraţii cercetători, pentru că nu toate cărţile sau documentele se pot pune în formă digitală:
Ioan-Aurel Pop: Instituția are o istorie lungă. Biblioteca Academiei a început în același an în care a început Academia să funcționeze - 1867, sub președinția lui Ion Heliade-Rădulescu. Obiectivele și atribuțiile instituției s-au lărgit mereu în cei 157 de ani de la fondare. Astăzi, Biblioteca Academiei Române e, fără îndoială, cea mai importantă bibliotecă-tezaur și cea mai valoroasă bibliotecă de erudiție și de acribie din România.
La rândul său, academicianul Nicolae Noica, director general al Bibliotecii, a prezentat o serie de documente preţioase inserate în volumul pe care l-a coordonat: de la scrisori şi acte domneşti, la hărţi, monede din ampla colecţie a instituţiei, publicaţii ale vremii ori fotografii.