Actriţa Irina Petrescu a încetat din viaţă
Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Bucureşti, a declarat directorul medical al unităţii, Daniela Safta.
Articol de Adriana Turea, 19 Martie 2013, 13:22
Actriţa Irina Petrescu a murit astăzi la Spitalul Elias din Bucureşti după o grea suferinţă, a declarat directorul medical al unităţii, Daniela Safta.
A fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, clasa prof. Ion Şahighian şi David Esrig.
Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Diu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.
Actriţa a jucat în numeroase spectacole pe scenele Teatrulor Bulandra şi Metropolis din Bucureşti.
Printre titlurile marcante din filmografia actriţei se numără debutul lui Lucian Pintilie cu "Duminică la ora 6" (1966), unde joacă alături de Dan Nuţu, dar şi "Dincolo de pod" al lui Mircea Veroiu, "O lumină la etajul X", în regia Malvinei Urşianu, şi "Hotel de lux" (1992) al lui Dan Piţa. Irina Petrescu este cunoscută şi pentru filme precum "Străinul" (1964) şi "Prin cenuşa imperiului" (1976).
Audio: Actriţa Irina Petrescu a fost invitata emisiunii "Semnături celebre. Mari actori la Radio România Actualităţi" în anul 2011 realizată de Pompilius Onofrei.
A fost partenera lui Liviu Ciulei în "Facerea lumii" - film distins cu premiul ACIN în 1971 -, a lui Toma Caragiu şi Geo Barton în "Nu vreau să mă-nsor", a lui Radu Beligan în "Şeful sectorului suflete" şi a lui Ştefan Iordache în "Dimineţile unui băiat cuminte".
Video: Fragment din piesa de teatru "Suflete tari" cu Irina Petrescu şi Ion Caramitru. Sursa: YouTube.
De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii.
În decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".
În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, în anul 2003, actriţa a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002).
În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.